Občasnik št. 10 - oktober 2020

Društvo paraplegikov SP
UVODNE BESEDE

Pozdravljene članice in člani!

Ravno to, o čemer sem pisal v prejšnjem Občasniku, se je zgodilo. Želje in upanje po nadaljnem delovanju društva in njegovih dejavnosti so se na žalost razblinile v s strahom slutečo vrnitev Koronavirusa, ki nas je povrnil v čase številnih ukrepov in omejevanj. Žal bodo morale tudi društvene dejavnosti počakati na boljše čase, ko bomo skušali čim več zamujenega nadoknaditi. S programom Prevozi pa bomo nadaljevali dokler bo dopuščeno. Ostanite zdravi!

PRETEKLA DOGAJANJA NA DRUŠTVU
  • Na društvu smo izpeljali predstavitev masažne blazine, ki je zelo primerna za invalide. Žal se je dogodka udeležilo malo članov.

• Organizirali smo tudi predavanje o konoplji in njeni uporabi. Tudi tukaj je bil obisk slab - tudi zaradi zaprtja mej med občinami. Predavanje bomo glede na zainteresiranost članov lahko tudi ponovili.
PRIHODNJA DOGAJANJA NA DRUŠTVU
  • Kot že rečeno bodo vse aktivnosti na društvu zaradi vsem že znanih omejitev začasno prekinjene, žal tudi naše tradicionalno martinovanje. Upam, da se bodo stvari do decembra umirile in bomo lahko normalno izpeljali naše novoletno srečanje, ki je tudi najbolj obiskano.

• V tem času, ko je javno dogajanje omejeno in vse zaprto imate več časa za razmišljanje, zato bi vas ponovno pozval, da nam sporočite, kaj bi vas zanimalo, česa bi se udeležili, če bi organizirali na društvu. Nam počasi zmanjkuje idej…
AKTUALNA OBVESTILA
  • Obveščamo vas tudi, da bodo v tem času uradne ure po ustaljenem urniku, o morebitnih spremembah boste obveščeni preko naše spletne strani.

• Funkcionalno ovirane osebe pogosto naletimo na težave, ker so določeni javni objekti ali pomagala zaklenjena. Invalid na vozičku, ki nujno potrebuje stranišče, dvigalo, dvižno ploščad, pomične stopnice, rampe itd. si lahko pomaga s tako imenovanim EURO KLJUČEM. Novost zahteva uporabo standardizirane različice ključa, ki invalidom (načeloma po vsej Evropi) omogoča samostojen in neoviran dostop do njim namenjenih naprav in prostorov. Ključ si lahko za krajši čas sposodite na društvu, lahko pa vam ga nabavimo po subvencionirani ceni 15 €. Sicer je cena ključa 35 €.
    Za naročilo ključa pokličite na društvo.
STAREJŠE OBJAVE
  • Na Zboru članov smo se dogovorili, da lahko vsi člani svoje predloge, ideje, pobude, želje pa tudi graje in nestrinjanja z načinom delovanja društva pismeno pošljete na navaden ali elektronski naslov društva. Vse bomo obravnavali na Upranem odboru in vam pisno odgovorili.

• Obveščamo vas, da imamo na društvu kar nekaj materiala za inkontinenco, ki ga lahko prevzamete. Na zalogi imamo tudi plašče in zračnice za vozičke, gumice za bergle, sposodite si lahko sedežno blazino, nastavek za WC školjko in električni voziček.

• Na zalogi je še nekaj tanjših gum za uporabo v prostorih, ki jih lahko na društvu prevzamete brezplačno.

• Morda nekateri na veste, da vam pripada popravilo vozička in sicer po potrebi in v višini 50% vrednosti vozička. Tako vam na servisu brezplačno zamenjajo vse izrabljene dele, vključno z gumami. Voziček odpeljete k pooblaščenem serviserju, ta opravi servis, vi samo podpišete, da je bil opravljen. Ni potrebno prej k svojemu zdravniku!

Matej GRUDEN  l.r.
Predsednik