IZBOR "LENARTOVA PREPLETANJA"

Sliki z razstave Sliki z razstave

Zmagovalec Benjamin ŽnidaršičKulturno društvo likovnih ustvarjalcev GAL Rečica ob Savinji je 29. septembra 2017 odprlo likovno razstavo Lenartova prepletanja. Hkrati je na kulturni prireditvi sodelujočim podelila priznanja in razglasila zmagovalce za ta izbor na temo »Dober kot kruh«. Prvo mesto je osvojil naš slikar Benjamin Žnidaršič – polnopravni član Mednarodnega združenja (VDMFK), ki slikajo z usti ali nogami, drugi je bil Emil Škrbec, tretji pa domačin Vid Hanžič. Med našimi ustvarjalci je priznanje prejel tudi naš slikar - štipendist (VDMFK) Željko Vertelj.

Letošnjo razstavo so posvetili Lenartovemu sejmu, k sodelovanju pa povabili likovne ustvarjalce iz širše Slovenija. Razstava Dober kot kruh se je rodila s spoznanjem, da kruh ni zgolj hrana, ima izredno visoko simbolno vrednost tako na verskem, kulturnem, kot na tradicionalnem področju.

Strokovna sodelavka in predsednica komisije diplomirana kiparka Nadja Osojnik je zapisala:
»Na razstavi se predstavlja več umetnikov. Vsak je prosto izbral svoj motiv in tehniko. Nekatere slike imajo jasno predstavljeno figuraliko, druge so bolj abstraktne. Med njimi je tudi eno kiparsko delo. Tema ni povezana le s kruhom, niti ne le s samo pridelavo in peko kruha. Kruh je simbol blagostanja in hkrati preskrbljenosti. Toda tema je precej širša, saj v njej poleg domačnosti in ljubezni, ki ju kruh predstavlja, iščemo (in seveda najdemo) predvsem dobroto. To je posebna vrsta dobrote - je zapuščina naših prednikov, ki se na različne načine kaže v vseh delih. Prav preplet vseh razstavljenih slik je tisti, ki nam predstavi dobro v različnih oblikah: tako v mirnem otroškem spancu, kot v prijetnem vzdušju domačije ali pokrajine, v tradicionalni hrani in celo v abstraktnih oblikah in barvah, ki nas popeljejo v občutke ali pa prikličejo spomine na sveže pečen kruh in na cvetoče polje ajde, pšenice… Izbor ni bil najbolj enostaven, saj je vsako delo unikatno in v vsakem lahko najdemo neke vrste dobroto, če si le vzamemo dovolj časa, da nas prizori, barve in oblike popeljejo v njihov svet. Razstava je resnično preplet različnih barv, oblik, motivov in tehnik, ki skupaj tvori privlačno in uravnoteženo celoto

Vir: ZPS

Počitniški domovi in hišice

mt_ignore    
  Društvo paraplegikov severne Primorske
Rejčeva ulica 5 - 5000 Nova Gorica
TRR SI56 0475 0000 1024 080 pri Nova KBM
05 300 28 22
040 543-338
041 393-410 predsednik
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
   

Zadnje v galeriji