Občina Lenart dobila listino - »Občina po meri invalidov«

Občina Lenart je 8. junija 2021 slovesno prejela listino »Občina po meri invalidov« za leto 2020«. Listino in skulpturo sta županu mag. Janezu Krambergerju predala Drago Novak - predsednik Zveze delovnih invalidov Slovenije in Dušan Derganc, -predsednik Medobčinskega društva invalidov Lenart. Na podelitvi je bil tudi uspešen pisatelj, član Društva paraplegikov Podravja in predsednik Sveta za invalide Občine Lenart mag. Igor Plohl. Pobudnik tega pomembnega dogodka je bilo Medobčinsko društvo invalidov Lenart, občina pa je morala ob tem upoštevati in izpolniti vrsto potreb invalidov na področju njihovega vsakodnevnega življenja, delovanja in vključevanja v družbo.
Župan mag. Janez Kramberger je ob slovesnosti povedal: »Naši lokalni skupnosti to veliko pomeni, saj smo ena izmed 35 občin, ki ima ta naziv. To je tudi za nas ena velika obveznost za naprej. V zadnjih, lahko rečem desetih letih, smo prav s pomočjo invalidov naredili veliko stvari, da smo si zaslužili ta naziv. V zadnjem obdobju smo seveda uspeli premagati arhitekturne ovire v celotnem mestu prav z obnovo mesta. Invalidi lahko praktično vstopajo v vse ustanove. Seveda imamo tudi društva, katera dobivajo dotacije iz občinskega proračuna
Mag. Igor Plohl pa je dodal: »Na območju občine Lenart je po mojih podatkih več kot 300 invalidov, ki pripadajo različnim društvom. Med njimi je recimo tudi kar nekaj paraplegikov in tetraplegikov. Kot predstavnik sveta za invalide občine Lenart lahko rečem, da sem tega naziva Občina po meri invalidov izjemno vesel. Občina si je ta naziv dejansko tudi zaslužila, glede na to, kaj vse je bilo v zadnjih letih na področju odprav arhitekturnih ovir in drugih možnosti narejeno. Občina Lenart je v zadnjih letih veliko investirala predvsem na področju odpravljanja arhitekturnih ovir, tako se lahko pohvalimo da so zgradili dvigalo, ki omogoča nam, ki smo gibalno ovirani, da nemoteno dostopamo do upravne enote pa tudi do občinskih prostorov. Potem je občina poskrbela za celovito prenovo pločnikov in križišč v mestnem jedru, ki so zdaj brez težav prehodni tudi za nas, ki smo gibalno ovirani. Na tleh so namestili tudi taktilne oznake za slepe in slabovidne. Marsikaj pa je še vedno treba postoriti. Glede na to, kar je bilo postorjeno v preteklih letih, imam občutek, da se odgovorni na občini zavedajo problematike, ki se tiče nas in da se bodo stvari v pozitivno smer na tem področju odvijale tudi v prihodnje
Prireditev je povezovala Aleksandra Papež, za kulturni program sta poskrbela Dominik Petko in Kiara Katan. Foto: Nina Zorman.
Vir…
+386 (0)5 300 28 22