UTRINEK S PARALIMPIJSKIH IGER - TOKIO 2020

UTRINEK S PARALIMPIJSKIH IGER - TOKIO 2020

Kot vsi vemo, so letos od 24.8-5.9.2021 potekale paralimpijske igre v Tokiu, katere bi se morale odvijati lani. Povej nam najprej, kako si prišel do norme za nastop na tem največjem tekmovanju?

Ja, vsi vemo v kakšnih časih živimo, kaj nas trenutno spremlja. Najprej moram povedati, da je ta situacija, Covid-19 situacija, šla meni precej na roko, ker je zamaknila igre za eno leto. To je pomenilo eno leto več treningov, eno leto še večjega garanja do največjega dogodka, kjer nastopijo le najboljši športniki iz posamezna države. V slovenski parakolesarski reprezentanci je bila odločilna tekma svetovnega prvensva na Portuglaskem v začetku junija, kjer smo nastopili le ožji kandidati za kasnejši nastop na POI v Tokiu. Na svetovnem prvenstvu sem zasedel 17. in 15.mesto. Na tej tekmi sem imel malo smole, saj so me ravno na cestni dirkai, katera mi bolj leži kot kronometer prevrnili. Bil sem malo žalosten a kljub temu vesel, da mi je uspel soliden rezultat. Vedel sem kam spadam in komaj sem čakal na novo tekmo na tako visoki ravni. Kaj kmalu po vrnitvi domov je padla oločitev, da sbom v Tokiu parakolesarsko reprezentanco zastopl prav jaz. Parakolesarji slovenije smo imeli samo eno kvoto, katera je bila na podlagi rezultata iz svetovnega prvenstva dodeljena meni.

Kako si odreagirali po tem, ko si izvedeli da odhajaš v Tokio?
Ko so mi sporočilo premo maila, uradno, da sem jaz tisti, ki dohajam na to največje tekmovanje, se najprej tega sploh nisem zavedal. Mail sem prebral mislim da 3-krat in počasi dojemal kaj mi je pravzaprav uspelo. Bil sem neizmerno vesel. Takoj sem poklical trenerja Luko Kovica, da mi je še on potrdil.

Najbrž si mogli kaj kmalu začeti s treningi in pripravami na Tokio? So bile kakšne posebne priprave na to tekmovnaje?

Takoj naslednji dan, po em ko je padla odločitev, sva se sestača s trenerjem. Naredila sva podroben plan kako in kaj morava še postoriti do tekmovanja, kaj morava nabaviti kar se same opreme tiče in kaj še postoriti pri treningih. Pri treningih je bila predvsem ta sprememba, da sva poleg treningom na koelsu dodala še treningom v fitnesu, da sem pridobival na moči. Seveda so bili treningi na kolesu še bolj naporni kot prej, še daljši, tako da lahko rečem da sem res garal ta dva meseca. Tudi pri prehrani sva s trenerjem Luko naredila korak naprej. Obiskala sva nutricionistko, katera mi je dal auporabne napotke gled eprehrane pred samim tekmovanjem, kar je pozitivno uplivalo na regeneracijo in na samo vzdržjivost na tekmi.

Očitno si vložili res veliko truda v to tekmo...?
Ja, lahko rečem da res veliko. Vedel sem da je to največje tekmovanje ki ga lahko športnik doseže, nekaterim uspe, nekaterim ne. Meni je to uspelo po dobrih dveh letih treniranja in to je bil pravi dokaz, da delam v pravi smeri. Treningom sem se maksimalno predal, ker sem hotel upravičiti zaupanje, da so prav mene izbrali za to tekmovanje, in to mi je tudi uspelo.

No, sedaj pa nam malo opiši, kako je vse potekalo na Japonskem.
Najprej smo imeli na Japonskem prirpave, da smo se privadili na njihovo podnebje, razmere in podobno. Mesto Fukui je bilo rezervirano za Slovenske parašportnike. Na priprave sva odšla skupaj s paraatletom Plankom, kjer smo skupaj bivali 14dni. Vsak od naju je imel s seboj še trenerja in enega skupnega terapevta. Bivlai smo v hotelu, kjer smo imeli svoje nadstrpje. Vemo da na Japonskem so resne razmere kar se Covida-19 tiče in tega se tudi strogo držijo. Iz hotela smo odhajali samo na dopoldanski trneing in popoldanski trening, ostalo smo bili v hotelu. Stalno smo imeli spremstvo, imeli smo svoj avtobus za prevoze, testirali smo se vsaki dan. Jaz sem treninge opravljal v fitnesu, ki je bil posebej rezerviran za nas, in pa treninge na kolesu, kjer sem imel točno določen krog kjer sem lahko vozil in stalno avto za seboj kot spremljevlano vozilo. Spremljevalna ekipa je bila zelo prijazna, skušali so nam čim bolj omiliti ukrepe in vstreči vse naše želj. Kljub vsem ukrepom je bilo enkratno doživetje.
Po končanih pripravah sva se s trenerjem s posebnim avtobusom preselila pod goro Fuji, kjer smo bili nastaljeni vsi parakolesarji. Mi smo bili dobri 2uri stan iz Tokia, kjer je bilo glavno prizorišče POI. Seveda je bila želja, da si ogledma kako izgleda sama olimpijska vas, tako da sva prosti dan izkoristila za ta izlet. V Tokiu v olimpijski vasi je res nekaj posebnega, vse organizirano, podpora iz vseh strani ko kaj potrebuješ, vzdušje na vrhuncu, res nekaj posebnega.
Sam sem nastopal na dirkališču Fuji spreedway. Pred tekmo sem progo dobro spoznal, na njej smo lahko trenirali. Vsaki dan smo se vozili iz hotela na dirkališče z organizirami prevozi, prilagojeni avtobusi za vozičke. Imeli smo 50min vožnje v eno smer.
Najprej je bila na sporedu kronometerska preizkušnja, 31.8.2021, kjer sem med konkurenco 16 parakolesarjev zaključil na 13.mestu. Že naslednji dan me je čakala cestna dirka, dolžine 87km, z veliko vzpona. Pred startom se je začelo vreme nekoliko spreminjati, tudi napoved je bila slaba. Po startu se je takoj začela bitka, tempo je bil res hiter. Najhitrejšim sem sledil prvi krog, do vzpona, potem se je v ozadju oblikovala druga skupina ki je zaostala za najhitrejšimi, v kateri sem tudi sam vozil. Po drugem krogu je začelo deževati, dirka je psotajala vse bolj zanimivejša. Tekmovalci smo morali biti še bolj previdni, sploh na dolgih spustih kjer smo dosegali hitrosti tudi čez 75km/h, in v ovinkih kjer je tudi drselo zaradi veliko vode na cesti. V zadnjem krogu smo bili trije v skupini, in to je pomenilo, da bo ciljni šprint. Na koncu sem moral premoč priznati obem sotekmovalce, zasedel sem 9.mesto.
Po razglasitvi rezultatov sem bil rezultata neizmerno vesel. Vedel sem, da spadam med top 10 tekmovalcev in to mi je tudi uspelo dokazati.

Kako si zadovolji s osvojim rezultatom?
Vedel sem kam spadam, čakal sem na svojo tekmo, in to mi je uspelo v Tokiu. Dokazal sem da sem v kratkem času prišel zelo visoko in to me še dodatno žene naprej. 9.mesto na pralimpijskih igrah je tudi trenutno najboljši rezultat parakolesarjev Slovenije. Za ta rezultat sem res garal in trud se je poplačal. Imam veliko motivacije za naprej, veliko energije in že komaj čakam prihajajoče tekme.

Anej tudi mi ti želimo še veliko dobrih rezultatov in srečno!

mt_ignore    
Društvo paraplegikov
severne Primorske
Rejčeva ulica 5 - 5000 Nova Gorica
TRR SI56 0475 0000 1024 080
pri Nova KBM
+386 (0)5 300 28 22
+386 (0)40 543-338
+386 (0)41 393-410 predsednik
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Zadnje v galeriji