FIHO bo vodil Borut Sever

Vodenje Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO) so zaupali Borutu Severju, ki pa mora še počakati na potrditev vlade.

Na razpis, ki se je iztekel 27. decembra 2021, je prispelo pet prijav - Elena Pečarič, predsednica YHD, Saša Mlakar, z direktorata za invalide na MDDSZ, Borut Sever, predsednik NSIOS, Štefan Kušar tajnik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije in Gregor Istenič nekdanji ljubljanski mestni svetnik SD. Kušar je poslal odstopno izjavo, Pečaričeva pa je opravičila povabilo na razgovor.

Na seji 25. januarja 2022 so se članom sveta FIHO predstavili trije kandidati, na glasovanju pa je največ podpore dobil Borut Sever. Vilko Kolbl, sedanji v. d. direktor, je glede imenovanja Severja dejal, da gre za dolgoletnega poznavalca področja delovanja invalidskih organizacij in tudi zagovornika preglednega razdeljevanja finančnih sredstev med humanitarnimi in invalidskimi organizacijami. »Hkrati je bil že zdaj proti sprejemu novega predloga Zakona o igrah na srečo, s katerim bi Fundacija izgubila pretežni del sredstev s strani Loterije Slovenije, ki jih razdeljuje za delovanje invalidskih in humanitarnih organizacij.« Mandat svetu Fiha se izteče junija, imenovanje novih svetnikov je že v proceduri.
Vir Delo, foto: Tomi Lombar
+386 (0)5 300 28 22