Sprehod po prelepi, obširni in zanimivi Pokljuki

Sprehod po prelepi, obširni in zanimivi Pokljuki
Naš ambasador Žiga X Gombač je napisal: Zaklad pokljuških škratov in tudi zato nas je spremljal 4. septembra 2021 ko smo se sprehodili po Pokljuki. Verjetno je šel preveriti, če škrati še čuvajo zaklad. Veste, kaj je ta? Mi smo zvedeli. Zbor na parkirišču je bil igriv in vesel. Župnik v Gorjah je s svojimi prostovoljci igral odbojko z balonom, sestri Urh sta delili dobro voljo in pesem, Haris je z Borom govoril o športu,  …

Sprehodili smo se po cesti na Pokljuko, mimo vojašnice do hotela Center. Razdeljeni v »obvladljive« skupine smo se pod vodstvom vodiča sprehodili po biatlonskem prizorišču in veliko zvedeli o tem športu, tekmah v tem, živalih in rastlinju ter zgodovini Rudnega polja.
Prostovoljko Bernardo N. (Young Caritas) je na vodenem ogledu Športnega centra Triglav najbolj presenetilo to, da je bil na Pokljuki sprva mešan gozd, ki pa so ga z leti zaradi kopanja rude izkoreninili. Okoli 16. stoletja so namreč na Pokljuki kopali železovo rudo in za njeno obdelavo porabili veliko lesa, saj je bilo rudo potrebno obdelati v ognju. Bukev in ostali listnati gozdovi so tako sčasoma izumrli, zato nas danes na Pokljuki pozdravijo visoke in preme smreke, ki lahko s svojo pokončno držo spominjajo na vsakega udeleženca tega pohoda, saj kljub oviram, segajo po višjih ciljih in se ne zadovoljijo s povprečjem.

Pohajkovanje smo nadaljevali do parkirišča za planino Uskovnico. Na teh poteh smo se dodobra premešali in spoznali. Redni udeleženci GOGO pohodov so zvedavo kramljali z novimi mednarodnimi prostovoljci iz zavoda Manipura, zavoda Nefiks in slovenske Karitas. Ivo je s svojim osebnim asistentom vso to dogajanje spretno jemal v objektiv ter dopolnil oznako leteči reporter. Tudi z domačimi siri smo se založili.

Ob vrnitvi k hotelu smo se zbrali skupaj s pohodniki s pohoda od iz akcij Slepi in slabovidni po Slovenski transverzali in AMA – nevrorazlični. Oni so prišli iz doline preko Blejske koče na Lipanci. Pojedli smo okusno kosilo na žlico ter prisluhnili pozdravnim govorom predstavnikov akcij, parašportnika Jerneja Slivnika, župnika Mateja Pavliča, predsednika Planinskega društva Srednja vas v Bohinju Jakob Zupanc. Vse to je vodil Žiga X., ki je udeležence povabil k petju. In tako smo prisluhnili Benjaminu, Urbanu, Harisu in »zborčku«.
Bor Tit J. je bil na pohodu GOGO prvič, a je že gore prej osvajal, tako peš kot invalid (Mangart, Triglav) in jih še bo, saj je pravi borec – ambasador borcev za redkimi boleznimi. Pravi, da je tu gor dober zrak, le to, da bi bilo bolj toplo si želi.
Špela je tudi bila prvič z nami, vsekakor bo še šla. Izredno dobro se je ujela z prostovoljko iz Portugalske ter spoznala veliko novih ljudi.

Zavod Manipura sodeluje v akcijah na povabilo Karitasa. Koordinatorka Barbara pravi, da je to za njihove udeležence res svojevrstna izkušnja – spoznati slovenske gore in pomagati ljudem z raznimi vrstami invalidnosti.

Našega ambasadorja Žiga X. Gombač in Jernej Slivnik sta pohvalila pohod, krasno vzdušje, pisano druščino ter vabita, da se nam pridruži še več invalidov.
To veselje smo ponesli s seboj v dolino, kjer smo tako lep dan nadaljevali npr. z sprehodom ob blejskem jezeru in občudovanju kopalcev v njem.
Vsi, res vsi, pa smo rekli, da se še srečamo na GOGO pohodih in vabimo vse medse.

Akcija poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Naš ponosni generalni sponzor je NiceHash.
Stojan Rozman
mt_ignore    
Društvo paraplegikov
severne Primorske
Rejčeva ulica 5 - 5000 Nova Gorica
TRR SI56 0475 0000 1024 080
pri Nova KBM
+386 (0)5 300 28 22
+386 (0)40 543-338
+386 (0)41 393-410 predsednik
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Zadnje v galeriji