PONOVNO SREČANJE DELOVNIH SKUPIN V NOTTWILU

Srečanje delovnih skupin v Nottwilu Srečanje delovnih skupin v Nottwilu
V Švicarskem Centru paraplegikov Nottwil so se 5. in 6. septembra ponovno zbrali predstavniki organizacij paraplegikov iz številnih Za določena področja so zadolženi tudi predstavniki ZPS evropskih držav članic ESCIF-a. Tema srečanja: iskanje odgovora na vprašanje »KAJ LAHKO VAŠA ORGANIZACIJA STORI ZA USPEŠNO (PONOVNO) INTEGRACIJO OSEB PO POŠKODBI HRBTENJAČE?«

V projektu, financiranem s strani podjetja COLOPLAST, ki poteka že od lani in se bo zaključil naslednje leto, je pet delovnih skupin, ki se že leto dni ukvarjajo z raziskovanjem petih področij bivanja in integracije. Vseh vključenih držav v projektu je trinajst, predstavniki pa so takole razdeljeni v delovne skupine:
- Izobraževanje in delo (vključno s poklicno rehabilitacijo)
- Socialne in prostočasne dejavnosti (vključno s športom, interesnimi dejavnostmi in prostovoljnim delom)
- Družinske vloge (prilagajanje na morebitne spremembe v družinskih razmerjih)
- Kakovost življenja (vključno s prevzemanjem odločitev o življenju drugega, samoodločanju in dostopu do informacij, kot orodju za povečanje neodvisnosti)
- Pripomočki za gibanje in dostopanje (ki so bistvenega pomena za preživetje, ki dajejo dodano kakovost življenja).

V projekt so vključeni trije predstavniki Zveze paraplegikov Slovenije Mirjam Kanalec v delovni skupini Socialne in prostočasne dejavnosti, Barbara Slaček v skupini Družinske vloge in Jani Trdina v delovni skupini Pripomočki za gibanje in dostopanje. V treh delovnih dneh so udeleženci predstavili izsledke enoletnega dela, rezultate dela so primerjali med skupinami, da so tako lažje ugotovili v katerih točkah bivanja se le-te med sabo prepletajo oz. pokrivajo. Čeprav je največji del projekta za njimi, čaka udeležence še kar nekaj dela, saj je treba pripraviti analizo in rezultate dela, ter vse skupaj združiti v končno poročilo. Rok oddaje je konec januarja 2016, saj bo popolno poročilo o projektu predstavljeno na kongresu ESCIF-a leta 2016.

Pripravila: Barbara Slaček