"ZAVRTIMO SLOVENIJO" - KONČALI S ČETRTO IN PETO ETAPO

Pozdravni nagovor Davida Razborška Pozdravni nagovor Davida Razborška
Ročni kolesarji Zveze paraplegikov - Klub Tuš – Bauerfeind, so 28. avgusta v Celju pripravili predzadnjo predstavitev dobrodelne akcije Zavrtimo Slovenijo. Množica neinvalidnih kolesarjev iz vrst Kolesarskega kluba Tušmobil, ŠRK Celje in celjske runde, je s svojo prisotnostjo pred Mestnim kinom Metropol, dokazala, da podpirajo prizadevanja ročnih kolesarjev po gibanju med invalidi in vsemi, ki to niso.

Pred startom po celjskih ulicahKdor je tisti petek popoldan obiskal trg pred Mestnim kinom Metropol ni mogel ubežati množici ročnih in neivalidnih kolesarjev, v kolesarskih dresih, pripravljeni na začetek kolesarske trase po mestnih ulicah. Janko iz Radia Antena Štajerska, je pomešan med obiskovalce, le te pozival naj preizkusijo ročno kolo in se na kratki vožnji postavijo v kožo ročnih kolesarjev, ki navkljub poškodbam hrbtenjače, niso opustili gibanja. Njihovi opisi razdalj in števila kilometrov, ki jih dnevno in tedensko naredijo na ročnih kolesih, so dokaz, da invalidnost ni ovira, te so največkrat le v glavah posameznikov.

Jutranji zbor v LendaviNamestnik župana Mestne občine Celje Marko Zidanšek, je posebej izrazil veselje, da so ročni kolesarji izbrali Celje za mesto, kjer so predstavili svoj projekt Zavrtimo Slovenijo, s katerim želijo zbrati sredstva za nakup ročnega kolesa, ki bo na voljo invalidom v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu v Ljubljani – Soča. K bodočem zmanjšanju števila invalidov med kolesarji, posebej najmlajšimi, so si prizadevali na poligonu Javne agencije RS za varnost prometa, kjer so jih opozarjali na varno vožnjo s kolesom in pomen uporabe kolesarske čelade. David Razboršek, ročni kolesar, eden glavnih pobudnikov akcije Zavrtimo Slovenijo je, po uvodnem pozdravu, posebej izpostavil pomoč Mirana Gaberška, strastnega kolesarja, sicer zaposlenega na Mestni občini Celje in njegovo pomoč in podporo pri organizaciji dogodka Zavrtimo Slovenijo v Celju. Gaberšek pa je pozdravil pogum ročnih kolesarjev, da se še naprej ukvarjajo s športom oz. kolesarjenjem. S »čelado gor« jih je povabil na skupno vožnjo po mestu. Ta se je sprevrgla kar v pravo, 15 km kolesarsko etapo, ki jo je približno 15 zbranih ročnih kolesarjev brez težav prevozilo. Nekateri od njih so z vožnjo še nadaljevali dokler niso presegli kar 50 prevoženih kilometrov. Prizadevanja ročnih kolesarjev je podpira tudi občina.

Zavrteli so tudi Lendavo29. avgusta se je ekipa ročnih kolesarjev ustavila v Lendavi na srečanju ročnih kolesarjev, ki ga že tradicionalno, organizira Peter Osterveršnik iz »Udobno po svetu.« Ročni in klasični kolesarji so se podali na 55 km dolgo traso in spoznavali lepote Lendave in okolice. Pot jih je vodila tudi na sosednjo Hrvaško. Slovenskim kolegom so se pridružili tudi kolesarji iz sosednje Avstrije.

Na poti so jih spremljali člani Kolesarskega kluba Lendava in s tem izrazili podporo celotni akciji Zavrtimo Slovenijo in prizadevanju organizatorjev za dober namen.

Tako se je na lendavskih ravnicah uspešno zaključila celotedenska akcija Zavrtimo Slovenijo – ročni kolesarji spodbujajo gibanje. Aktivnosti članov KK Tuš-Bauerfeind pa se bodo nadaljevale tudi v prihodnjih mesecih. Na Dnevnikovem humanitarnem teku, 19. septembra v Kopru bodo podprli zbiranje sredstev za družine z otroci s posebnimi potrebami. Zadnjo septembrsko nedeljo, 27.septembra pa se bodo udeležili Obalnega kolesarskega maratona. Vabljeni, da se jim pridružite in skozi gibanje podprete dobrodelnost.

Barbara Kos – Anka Vesel