DELEGACIJO SVETA ZA INVALIDE SPREJEL TUDI PREDSEDNIK DZ MILAN BRGLEZ

Sprejem pri predsedniku Državnega zbora Sprejem pri predsedniku Državnega zbora

Delegacijo sveta za invalide je 17. februarja sprejel tudi predsednik DZ Milan Brglez. Zavzeli so se za profesionalizacijo sveta in ustrezno zastopanost predstavnikov vlade v njem, ki bi po njihovih navedbah omogočila hitrejše in učinkovitejše uresničevanje sprejetih odločitev sveta.Srečanja so se udeležili predsednik sveta Dane Kastelic, podpredsednika Boris Šuštaršič in Lea Kovač ter sekretarka Saša Mlakar. Na pogovoru je sodeloval tudi predsednik odbora DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide Uroš Prikl, so sporočili iz DZ. Predstavniki sveta so Brgleza in Prikla uvodoma seznanili z delom sveta in njegovo vlogo skrbnika Konvencije o pravicah invalidov, ki jo je Slovenija ratificirala leta 2008.
Delegacija Sveta za invalide RSDelegacija je izrazila zadovoljstvo z obstoječo Fundacijo za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij, ki je po njihovih besedah edini stabilni način financiranja invalidskih organizacij, ter omogoča namensko nalaganje in porabo sredstev, so zapisali v državnem zboru. Delegacija Sveta za invalide RSV svetu so opozorili na pomanjkanje strokovnjakov, ki se ukvarjajo s problematiko invalidskega varstva, ter na težave pri zagotavljanju ustreznega števila kadrov in količine sredstev za zaposlitveno rehabilitacijo invalidov. Izrazili so tudi skrb, da bodo spremembe, predvsem v zdravstvenem sistemu, posegle v že pridobljene pravice invalidov, in opozorili na potrebo po boljšem razumevanju invalidske problematike v družbi. Slednje bi po njihovem mnenju lahko dosegli tudi z oblikovanjem posebnega delovnega telesa DZ, pristojnega samo za invalide. Predsednik DZ se je strinjal, da Slovenija potrebuje koherentno invalidsko politiko. Zavzel se je za sodelovanje invalidskih organizacij pri oblikovanju razvojnih dokumentov države, katerih cilj mora biti zagotavljanje kakovosti življenja vseh družbenih skupin. Prikl je izrazil prepričanje, da posebno delovno telo ni potrebno, in zagotovil, da bodo predstavniki invalidov vedno vabljeni na vse obravnave zakonodaje, ki zadeva invalide. Po njegovih besedah odbor načrtuje tudi tematsko sejo o invalidski problematiki, pri čemer je zagotovil, da obstoječe pravice invalidov ne bodo okrnjene, so še sporočili iz DZ.

vir: STA