PREDSEDNIK REPUBLIKE BORUT PAHOR SPREJEL DELEGACIJO SVETA ZA INVALIDE RS

Sprejem pri predsedniku RS Borutu Pahorju - Foto: Nebojša Tejić Sprejem pri predsedniku RS Borutu Pahorju - Foto: Nebojša Tejić
Predsednik republike Borut Pahor je 13. februarja 2015 sprejel delegacijo republiškega sveta za invalide. Sogovorniki so se strinjali, da je v Sloveniji integralna politika invalidskega varstva kakovostno strukturirana, posamezni problemi pa se pojavljajo v izvajanju te politike, so sporočili iz urada predsednika republike.Da bi izboljšali izvajanje zastavljenih politik in dosegli učinkovitejše sodelovanje pri zakonodajnih spremembah invalidske rehabilitacije, so predstavniki sveta predlagali, naj po vzoru ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti tudi druga ministrstva v svet za invalide imenujejo kompetentne in strokovne predstavnike z ustreznimi pooblastili za učinkovito delovanje.
Pogovor je potekal na pobudo sveta za invalide, ki je prošnjo za srečanje naslovil na vse predstavnike politične oblasti v Sloveniji z namenom boljšega pretoka informacij in seznanitve z aktualno problematiko.
Predsednik sveta Dane Kastelic je Pahorja seznanil z delovanjem in funkcijami sveta, katerega namen je spodbujati osveščanje o človekovih pravicah invalidov, varovati dostojanstvo invalidov in skrbeti za dosledno spoštovanje zavez iz mednarodne konvencije o pravicah invalidov.
Kastelic je kot tri ključne prioritete delovanja izpostavil enotno poimenovanje invalidnih oseb, reševanje pomanjkanja strokovnjakov na področju invalidskega socialnega in zdravstvenega varstva, uveljavljanje človekovih pravic oziroma načel enakih možnosti in enake obravnave ter preprečevanja diskriminacije, ki jo doživljajo invalidi na različnih področjih življenja.
Pogovora so se poleg Kastelica udeležili še podpredsednika sveta Boris Šušteršič in Lea Kovač ter sekretarka Saša Mlakar.