RAZSTAVA – JAZ MI IN DRUGI

Priprava gazdiva za razstavo Priprava gazdiva za razstavo

V Slovenskem etnografskem muzeju so 16. januarja 2015 v sklopu stalne razstave Jaz, mi in drugi: podobe mojega sveta ter projekta Dostopnost do kulturne dediščine ranljivim skupinam odprli osebno razstavo Nina Batagelja - člana Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine. Razstava je nastala v sodelovanju z Andrejem Tomazinom, kustosom pedagogom v SEM-u in sodelavcem na omenjenem projektu. Osebne razstave so namenjene obiskovalcem muzeja, ki lahko na tak način, pod vtisom razstave Jaz, mi in drugi: podobe mojega sveta, predstavijo del svojega življenja in razmislijo o svoji identiteti.

Razstava Nina BatageljaNa razstavi je Nino prikazal tok svojega življenja od zgodnjih let na Jesenicah, do gimnazijskih in kasnejših obdobij v Ljubljani. Dotaknil se je svojih udejstvovanj kot turistični vodič, prostovoljni gasilec in hitrostni rolar. Prelomni del razstave sta nesreča in posledična tetraplegija, ki sta ponazorjeni z zdravniškimi izvidi in opornico za vrat, ki visi s stropa.
Drugi del razstave je posvečen Ninovem življenju po nesreči in vsem športnim ter umetniškim aktivnostim, ki se jim posveča danes. Celotna razstava je opremljena s sestavki, ki so jih za Nina pripravili pomembni ljudje v njegovem življenju in predstavljajo zanimiv pristop k pripovedovanju zgodbe.
Avtorja sta pri snovanju razstave pomislila tudi na dostopnost senzorno oviranim osebam. Tako so teksti na razstavi na voljo tudi v posebnem katalogu v brajici, filmsko gradivo je opremljeno s slovenskimi podnapisi, vsi razstavljeni predmeti pa so obiskovalcem tudi na voljo, da jih otipajo. Ob razstavi bodo potekale tudi določene aktivnosti, prva že na slovenski kulturni praznik 8. februarja, ko bo Nino obiskovalcem svojo zgodbo tudi osebno predstavil. Razstava se nahaja v drugem nadstropju Slovenskega etnografskega muzeja, takoj ob dvigalu. Vstop v muzej je za gibalno ovirane obiskovalce brezplačen.
Vljudno vabljeni!

Vir: ZPS

mt_ignore    
Društvo paraplegikov
severne Primorske
Rejčeva ulica 5 - 5000 Nova Gorica
TRR SI56 0475 0000 1024 080
pri Nova KBM
05 300 28 22
040 543-338
041 393-410 predsednik
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Zadnje v galeriji