BOMO TUDI PARAPLEGIKI IN TETRAPLEGIKI JADRALI?

Jadranje Jadranje

Jadrnica MINI 12Zvezo paraplegikov Slovenije je 20. oktobra 2016 obiskal predstavnik Jadralnega kluba Bohinj z željo po skupnem sodelovanju in morebitnem soustvarjanju nove športne panoge - jadranje na mirnih vodah. Omenjeni klub se je v letošnjem letu povezal z britansko zvezo (www.ukassociation2-4mr.co.uk/ ) za izdelovanje mini jadrnic in ugotovili, da so tovrstne jadrnice primerne tudi za športno aktivnost invalidov.

V Veliki Britaniji je ta športna disciplina že uveljavljena in tudi zelo uspešna, saj so na letošnjih Paraolimpijskih igrah v Riu osvojili bronasto medaljo. V tej športni panogi namreč  lahko neinvalidni in invalidni jadralci enakovredno tekmujejo.
Jadrnica bohinjskega kluba MINI 12, ki je dolga 3,85 metrov, je zasnovana za tekmovanje invalidov paraplegikov in tetraplegikov, ker je v njej sedež  z naslonjalom, upravljanje jader pa na dosegu rok. V klubski lasti imajo šestnajst jadrnic, s katerimi prirejajo tekmovanja za podjetja in gostujoče jadralne klube. Če bomo ustanovili novo športno panogo bo Jadralni klub Bohinj za naslednjo sezono pripravil dve jadrnici z ročnim upravljanjem. S tem bi lahko začeli uresničevati idejo o jadranju na mirnih vodah.

Občina Bohinj je v letošnjem letu uredila prostore za vodne športe, kjer imamo svoj pomol, poleg tega pa sta na območju »Pod Skalco« še dva pomola, primerna za dostop invalidnim jadralcem.
V maju 2017 bo Jadralni klub Bohinj pripravil za nas predstavitev jadranja, bodoči jadralci paraplegiki in tetraplegiki pa se lahko že sedaj prijavijo na E-naslov - Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

mt_ignorePREDSTAVITEV