RAZSTAVA – ČAROBNA SLOVENSKA ZIMA

Jubilejna razstava v Salusu Jubilejna razstava v Salusu

Založba UNSU je 16. decembra 2016 v avli Salusa v Ljubljani pripravila tradicionalno prednovoletno razstavo na kateri razstavljajo polnopravni in pridruženi člani ter štipendisti Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami. Slikarke in slikarji so svoja dela pripravili na temo – Čarobna slovenska zima.

Slika Željka VertljaAvtorje in razstavljena dela je predstavil umetnostni zgodovina Jaka Racman in poudaril: »Glavna tema razstave je v ontološkem smislu čas; njegovo prerajanje, pretakanje, prehajanje in nezadržno minevanje. Zima nosi vso to silno simboliko seboj in zimski čas je v marsičem na bežen pogled prav nenavaden izbor za slikarje.

Pomemben del umetniške vrednosti njihovih slik je tudi v tem, da pogledu v ničemer ne razkrivajo napornega, včasih zadnje moči jemajočega in zelo specifičnega načina slikanja (z usti ali nogami), ki jim zaradi hude gibalne oviranosti edini omogoča konvencionalno likovno izražanje. In vendar je tudi to navdihujoče preseganje omejitev telesa z veličino duha vedno znova soočeno z življenjem in krutimi peripetijami usode. S talentom, voljo in vztrajnostjo so dosegli zavidljiv umetniški nivo in mnogi bili za svoja dela že večkrat tudi nagrajeni.«

Slikarji VDMFKSlikarjem in številnim ljubiteljem likovne umetnosti je dobrodošli zaželela predstavnica gostitelja Katarina Ivančič. Pripomnila je, da so v Salusu ponosni, ko v njihovih prostorih odpiramo že deseto jubilejno razstavo in veseli, da skupaj z založbo UNSU in njenimi likovniki, ki slikajo z usti ali nogami, pišemo, še eno zgodbo za dobro ljudi. »Dragi slikarji, hvala za privilegij, da delite z nami svoja pričevanja poguma, volje, vztrajnosti in optimizma,« je še dodala in odprla razstavo.
Zahvala Vojka GašperutaDružbi Salus in Založbi UNSU se je za gostoljubje in podporo v imenu slikarjev zahvalil slikar Vojko Gašperut-Gašper in vsem zaželel lepe in vesele praznike, glasbeni pridih pa je ob odprtju razstave s prazničnimi melodijami dodal Duo pianissimo – Tanja Pirc in Dejan Pogorelec.

V avli Salusa razstavljajo: Vojko Gašperut-Gašper, Benjamin Žnidaršič, Silvo Mehle, Angela Medved, Željko Vertelj, Roman Gruntar, Nevenka Gorjanc, Martina Pavlovič-Tina, Dragica Sušanj, Neja Zrimšek Žiger in Eric Pibernik. Na razstavi so tudi dela pokojnega slikarja Stojana Zafreda.

Vir: ZPS

mt_ignore    
Društvo paraplegikov
severne Primorske
Rejčeva ulica 5 - 5000 Nova Gorica
TRR SI56 0475 0000 1024 080
pri Nova KBM
05 300 28 22
040 543-338
041 393-410 predsednik
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Zadnje v galeriji