ZAKLJUČEK PROJEKTA - EU KARTICA UGODNOSTI ZA INVALIDE

Zaključek projekta v URI-Soča Zaključek projekta v URI-Soča

Udeleženci predstavitveV letošnjem septembru se je zaključil dvajset mesecev trajajoč projekt - EU kartica ugodnosti za invalide, katerega nosilec je bilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, partner pa Nacionalni svet invalidskih organizacij. Razvojni center za zaposlitveno rehabilitacijo je pri projektu sodeloval kot evalvator projektnih aktivnosti. Cilj projekta je bil invalidom omogočiti enotnejšo obravnavo in specifične ugodnosti v domači in drugih državah EU. Zaenkrat je ugodnosti možno koristiti poleg Slovenije še v Belgiji, na Cipru, v Estoniji, na Finskem, v Italiji, na Malti in v Romuniji. Predvsem ko gre za dostopnost prometa, turizma, umetnosti in kulture, športa in izobraževanja. Rezultati projekta so spletna baza ponudnikov ugodnosti (http://www.invalidska-kartica.si) in mobilna aplikacija (nalaganje preko spletnih strani iTunes ali Google Play) ter izdelana EU kartica ugodnosti za invalide, za katero lahko invalidi zaprosijo na upravnih enotah. V omenjeni bazi se trenutno nahaja približno 190 ponudnikov ugodnosti.

Kot evalvator projekta so v centru ob koncu projekta (v avgustu in septembru) izvedli šest srečanj fokusnih skupin s predstavniki različnih invalidskih organizacij - Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih (za Gorenjsko Auris Kranj), Društvo študentov invalidov Slovenije, Društvo gluhoslepih Slovenije DLAN, Društvo distrofikov Slovenije, Medobčinsko društvo invalidov občin Litija in Šmartno pri Litiji ter Zveza sožitje – zveza društev za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju Slovenije, Društvo Sožitje Ljubljana. Poleg njih so anketirali strokovne delavce upravnih enot (100 % odzivnost) in ponudnike ugodnosti (46 % odzivnost).

Predstavitev - dr. Aleksandra Tabaj, Črtomir Bitenc in Goran KusturaIz dobljenih podatkov upravnih enot so ugotovili, da je bilo od začetka izdajanja kartice ob koncu julija do konca avgusta (ko so izvajali evalvacijo) število izdanih odločb 2.487 in le majhen delež invalidov (0,80 %) je prejel negativno odločbo. Večinoma so postopki za pridobitev kartice trajali do pet delovnih dni. Glede na odgovore ponudnikov ugodnosti so ugotovili, da je večina mikro in malih delodajalcev (ki zaposlujejo do 50 zaposlenih), javnih zavodov ter da v kar polovici primerov ne zaposlujejo invalidov. Največ ugodnosti je na področju umetnosti in kulture. Analiza s srečanj fokusnih skupin je pokazala, da so bili v fazi evalvacije v mnogih primerih še premalo informirani o projektu, vendar pa ga tisti, ki ga poznajo oziroma kartico celo že imajo, pozdravljajo, saj projekt omogoča večjo vključenost in večjo aktivnost invalidov, s čimer pomembno prispeva k dvigu kakovosti življenja invalidov.

Ob zaključku projekta so 28. novembra na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Republike Slovenije – Soča organizirali dogodek, namenjen promociji EU kartice za invalide. Med več kot 70 udeleženci so bili predstavniki invalidskih organizacij, izvajalci zaposlitvene rehabilitacije, ponudniki ugodnosti v okviru EU kartice za invalide, strokovni delavci upravnih enot in URI-Soča. Srečanja se je udeležil tudi glavni tajnik Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Goran Kustura, ki je udeležence pozdravil in predstavil projekt. Evalvacijo projekta sta predstavila dr. Aleksandra Tabaj in Črtomir Bitenc. Po predstavitvi so odgovarjali na vprašanja o kartici, udeleženci pa so imeli tudi nekaj novih predlogov glede kartice, tako glede ciljne populacije (širjenje kriterijev glede upravičencev v zakonodaji) kot tudi vključitve novih ponudnikov ugodnosti v bazo. Izmenjava informacij je bila koristna tudi za vse udeležence, saj bodo novi predlogi še dodatno prispevali k pozitivnim izkušnjam vseh deležnikov v procesu pridobivanja in uporabe EU kartice ugodnosti za invalide.

Vir: ZPS

mt_ignore    
Društvo paraplegikov
severne Primorske
Rejčeva ulica 5 - 5000 Nova Gorica
TRR SI56 0475 0000 1024 080
pri Nova KBM
05 300 28 22
040 543-338
041 393-410 predsednik
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Zadnje v galeriji