SLIVNIK NA DRUGEM VELESLALOMU NAPREDOVAL

Jernej Slivnik je v prvem veleslalomu osvojil trinajsto mesto Foto: Facebook-šport invalidov Jernej Slivnik je v prvem veleslalomu osvojil trinajsto mesto Foto: Facebook-šport invalidov

Smučarji invalidi v Kranjski Gori

Kranjska Gora je 11. in 12. januarja 2018 gostila smučarje invalide v tekmah svetovnega pokala. Za točke se je v dveh veleslalomih borilo 79 smučarjev iz 21 držav. Smučarke in smučarji so tekmovali v treh kategorijah – sedeči (na monoskijih), smučarji s cerebralno paralizo in s poškodbami okončin ter slepi in slabovidni smučarji. Med sedečimi smučarji je bil tudi naš mladi Hrušičan Jernej Slivnik.

Prvi dan tekmovanja je Slivnik s štartno številko 79 v prvi vožnji na zgornjem delu podkorenske strmine vozil dobro, v spodnjem pa je nekoliko popustil in ciljno črto prevozil kot osemnajsti. V drugi vožnji je smučal bolj agresivno vendar je bil zaostanek za visoka mesta prevelik. S časom 2:42.19 se je uvrstil na trinajsto mesto. S tem je Hrušičan izpolnil še zadnji formalni pogoj (vsaj ena uspešno končana tekma v svetovnem pokalu) za odhod na paraolimpijske igre v Južno Korejo. Zmagal je Norvežan Jesper Pedersen (2:10.74), drugi je bil Američan Tyler Walker (2:10.93), tretji pa Avstrijec Roman Rabl (2:12.96).

Drugi dan tekmovanja je bil za slovenskega smučarja boljši kot prvi. V prvi vožnji je smučal bolj sproščeno in to se je poznalo tudi na času, saj je ciljno ravnino prevozil kot petnajsti.

V drugi pa je Slivnik samo še stopnjeval ritem in bil občutno hitrejši. Osvojil je deseto (2:47.08) mesto. To je za Slivnika zelo dober rezultat glede na to, da je imel še mesec nazaj poškodovano ramo. Zmagal je Norvežan Jesper Pedersen (2:19.08), drugi je bil Nizozemec Jeroen Kampschreur (2:19.93), tretji pa Francoz Yohann Taberlet (2:20.41).

"Za mano sta dva res dobra dneva. Čez nekaj dni imam še nekaj tekem v Italiji, čaka me še veliko treninga, potem pa se bomo prilagajali vsemu, kar pride v marcu" je povedal Hrušičan.

Jerneju je za dober rezultat čestital tudi predsednik ZŠIS-POK Damijan Lazar Foto: Facebook-šport invalidovTrener Roman Podlipnik - "Lahko rečem, da smo zadovoljni, da je Jernej takole odpeljal. Bilo je težko, tudi precej odstopov, Jernej pa je bil tudi poškodovan in mu manjka treningov in samozavesti."

"Zgodilo se je to, kar je bila naša želja, Jernej je kljub poškodbi stisnil in potrdil normo za paraolimpijske igre in si priboril mesto na najbolj primeren način, z borbo. Pomembno je, da ima Slovenija na igrah tudi predstavnika v zimskih športih," je še dodal predsednik ZŠIS-POK Damijan Lazar.

Tekmi svetovnega pokala sta partnerski projekt Zveze za šport invalidov Slovenije Paraolimpijskega komiteja, podjetja Hit Alpinea d.d., ASK Kranjska Gora, RTC Žičnice Kranjska Gora ter Smučarskega kluba športnikov – invalidov Albatros.