VARSTVO OSEBNIH PODATKOV

Seminar je pripravil NSIOSNacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije je 18. januarja 2018 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani (po splošni uredbi) pripravil seminar o varstvu osebnih podatkov. Splošno evropsko uredbo o varstvu osebnih podatkov (GDPR) bomo začeli uporabljati 25. maja 2018.

pravljavcem osebnih podatkov (tudi invalidskim organizacijam) prinaša kar nekaj novih obveznosti, posameznikom pa novih pravic. Bistveno večji poudarek daje predvsem posameznikovi privolitvi v obdelavo njegovih osebnih podatkov. Gre za nove in precej strožje zahteve, ki jih bodo upravljavci morali izpolniti, če bodo želeli pridobiti ustrezno privolitev. Seveda bodo morali osebne podatke tudi zakonito obdelovati. Uredba velik poudarek namenja tudi upravljavčevim preventivnim ukrepom. Predvsem oceni učinkov na varstvo zasebnosti. V določenih primerih bodo tako upravljavci kot obdelovalci morali imenovati posebno pooblaščeno osebo za varstvo podatkov. Uredba pa upravljavcu nalaga tudi obvezno poročanje o kršitvah na področju varstva osebnih podatkov. Hkrati bodo posamezniki (katerih podatke se bo obdelovalo) imeli tudi večje pravice – npr. seznanitve, ugovora, izbrisa, omejitve, prenosljivosti podatkov k novemu upravljavcu ...

Dodamo naj, da so obveznostim iz uredbe in v nadaljevanju novemu Zakonu o varstvu osebnih podatkov zavezane vse pravne osebe, ki upravljajo osebne podatke. Torej tudi društva! Trenutno smo v fazi uvajanja določil uredbe ter priprav na novi Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2), saj uredba prepušča državam članicam EU, da posamezna področja uredijo drugače.

Uredba evropskega parlamenta in sveta o varstvu posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov in o prostem pretoku takih podatkov je objavljena v Uradnem listu Evropske unije.

Seminar je vodila Mojca Prelesnik, univ. dipl. prav. - informacijska pooblaščenka in strokovnjakinja s področja varstva osebnih podatkov.