Z INVALIDSKIM VOZIČKOM DOSTOPNE POTI SE BODO DODAJALE V GOOGLE MAPS

Čedalje več nas za izlet od točke A do točke B uporabi kar svoj pametni telefon, preko katerega samo odpremo Googlov zemljevid (Google Maps). Kar je super, imaš celo opcijo za potovanje z avtom, javnim transportom ali peš. Kaj pa z vozičkom?

Google Maps ima že sedaj raznorazne možnosti in nastavitve. Sedaj pa so uradno predstavili dodatno opcijo, in sicer vozičkom prijazne poti oz. proge (route). Sami veste, da ima veliko objektov stopnice, klančine in dvigala pa so mogoče nekje skrita. Ponekod nate »prežijo« tudi druge nevarnosti in ovire. Čemur bo, kot zgleda, Google končno naredil konec. No, vseh ovir žal ne bodo kar zbrisali, nam bodo pa omogočili, da bomo lahko šli po poti, prilagojeni nam. Gibalno oviranim, da ne omenjamo starejših ali mamic z vozički.

Da najdeš vozičku prijazno pot, vtipkaj naslov destinacije v aplikacijo, potem pa klikni na »Directions«. Zatem izbereš ikono za javni transport, in klikneš na »Options«. In pod »Routes section« lahko izbereš dostopno pot za voziček, in vse ti jih bo izpisalo.

Kot je v svojem blogu zapisal tudi Googlov produktni menedžer Rio Akasaka: »V mestnih centrih je najlažje potovati z avtobusom ali vlakom. Kar lahko pomeni težavo za gibalno ovirane. Informacij o tem, katere postaje in proge so dostopne, ni vedno najlažje najti. Tako smo dodali posebne »vozičkom prijazne« proge v navigaciji javnega transporta, da se to iskanje olajša«.

A žal še ne vsepovsod. Zaenkrat si take poti lahko ogledate v večjih mestih po svetu: Boston, London, Mexico City, New York, Sydney in Tokio. Na Googlu pa obljubljajo, da bodo vnašali čedalje več in več dostopnih poti. Zaenkrat s pomočjo lokalnih turističnih agencij, in to v velemestih, kjer imajo podzemne železnice. Kot je še zapisal Akasaka: »Že se veselimo sodelovanja z drugimi potovalnimi agencijami v prihodnjih mesecih, da bi dodali še več vozičkom dostopnih poti v Google Maps«.

Problematike naraščajočega gibalno oviranega prebivalstva se očitno zavedajo tudi na Googlu. Lahko samo upamo, da se bo vse to razširilo tudi na pešpoti, in to vsem svetu. Mi na PRIDEM.SI bomo pa še naprej za vas zbirali vozičkom dostopne objekte po vsej Sloveniji.

Vir: pridem.si