V GORE TUDI Z INVALIDSKIM VOZIČKOM

V gore tudi z invalidskim vozičkom V gore tudi z invalidskim vozičkom

Usposabljanje o planinstvu za invalide

Delovna skupina – planinstvo za invalide pri Planinski zvezi Slovenije je med 13. in 15. aprilom 2018 na Uštah pripravila strokovno usposabljanje o planinstvu za invalide. Med osemnajstimi slušatelji in enajstimi predavatelji je potekal pretok informacij - teoretično, praktično in življenjsko.

Po predstavitvi je sledila uvodna predstavitev sveta invalidov z Majo Kuzma, ki je predstavila svoje izkušnje, dosežke, nerodne situacije in napotke, kako s počasnejšim govorom, brez kriljenja z rokami in s primernim tonom, vzpostaviti čim boljšo komunikacijo z gluhimi.

Kako rokovati z invalidskim vozičkom in česa vsekakor ne smemo početi je povedala Irena Lamovec.Kako rokovati z invalidskim vozičkom

Čas, ki so ga namenili ADHD temi je kljub hitremu pretoku informacij s 140 besedami na minuto bil prekratek. Dejan Sotirov je doživeto in z uporabnimi primeri nazorno približal svet hitrih mislecev.

Razumevanje in pozornost na lastno zaznanje nam je v pomoč tudi, ko se lotimo strategij dela z invalidi, o katerih so veliko izvedeli od Tjaše Filipčič.
Sobotno jutro jim je osvežila Rozala Arko z znanji o tem, kaj storiti, ko ne gre vse po naših načrtih, da bi bilo brez zapletov, pa se zaplete pri zdravju. Ohranimo mirno kri. Psihologija je tema, ki v nas prebuja radovednost izvedeti kaj več. Tina Jeromen jim je povedala, da je ključ dobre komunikacije poslušanje.

V kakšni poplavi impulzov se pogosto znajdejo osebe z avtizmom jim je orisala Zdenka Virant in da so spremembe nekaj, na kar je treba te posameznike zelo postopno privaditi.

Kaj pomeni ne slišati so izvedeli od Darje Pajk in tudi odgovor na vprašanje ali s polževim vsadkom osebe slišijo vse. Slišijo več, a ne vsega, je bil odgovor.

Razliko med duševno boleznijo in motnjo v duševnem zdravju jim je ponazoril Jurček Nowakk in to je le beseda duševno. Osebe z motnjo v duševnem razvoju so zdrave v koliko jih ne ujame gripa ali pa katera druga bolezen.

Preizkusili so kako je ne videti in zaznavati le sence v poznem popoldnevu in občutiti nesigurnost, brez predstave v katerem delu dvorišča smo. Razumeli smo kakšen je pomen opisov in razlag sveta, ki nas obdaja na kar nam je pozornost usmerila Maja Burian.

Zelo so se razveselili obiska številčne delegacije hrvaških planincev, njihove zagnanosti in navdušenja nad in-planinci in programom »Planinstvo za invalide.« S svojo voljo in kondicijo so jim dojemanje invalidov/OPP sami postavili na glavo, da niso samo slepi in gluhi tisti, ki se podajajo na hribe in zmorejo. Vsak lahko osvoji svoj cilj, četudi je na invalidskem vozičku ali pa svet dojema na zelo svojstven način.

Obisk je bil zelo prisrčen in z iskrenimi stiski rok in dogovorom, da bomo skupaj raziskovali pot invalidov/OPP v gore in svoje dosežke delili med seboj.
Zadnji dan so najprej s soncem skritim za oblake pričeli pohod. Skupaj so se z planinskega doma na Uštah podali na pohod in glede na zmožnosti in telesno pripravljenost ubrali tri različne poti. Prvi so se odcepili na križišču proti sv. Florjanu (v skupini je bila tudi oseba na invalidskem vozičku), drugi so dosegli Pivkelj in se po isti poti vrnili nazaj, tretji pa so zaokrožili čez GEOSS nazaj do Ušt. Na pohodu jih je bilo 46.
Ponosni so na izvedeno usposabljanje, inkluzijski pohod, žareče obraze pohodnikov in navdušenje.

Letos sta na vrsti še dva termina usposabljanja – »Planinstvo za invalide-osebe s posebnimi potrebami - 22. do 24. junija in 7. do 9. septembra 2018. Več...

Usposabljanje so omogočili: Planinstvo za invalide, Planinska zveza Slovenije, Zveza za šport invalidov Slovenije in Ministrstvo za zdravje.
Več ...