MOTIVACIJSKO SREČANJE V VRTCU POLHEK

Benjamin Žnidaršič je otrokom demonstriral slikanje z usti Benjamin Žnidaršič je otrokom demonstriral slikanje z usti

V slikanju s čopičem v ustih so se preizkusili tudi otroci Naš pesnik in pisatelj Benjamin Žnidaršič je v okviru projekta “Skupaj zmoremo več” 18. aprila 2018 obiskal vrtec "Polhek" v Starem trgu pri Ložu. Namen obiska je bil, da tudi otroški populaciji predstavi pojem drugačnosti.

S svojo zgodbo in slikanjem z usti je otroke prepričal, da drugačnost ni nekaj, kar bi se morali bati. Ob tem so se otroci srečali s številnimi novimi vprašanji, vtisi in doživetji. Za mnoge je prvič, da so se srečali z invalidnostjo.

Malčki so se ob Benotovem  vstopu v vrtec odzvali različno. Nekateri se hitro prilagodijo novemu okolju in neznanim ljudem, drugi imajo običajne prilagoditvene težave. Vsi ti pojavi pa so pri večini otrok le prehodni in navadno hitro minejo. S pravilnim pristopom praviloma invalidne osebe sprejmejo z nekim socialnim čutom. Ko otrok vidi, da se sproščeno in naklonjeno pogovarjaš z vzgojiteljico, mu pomagamo, da se bolje počuti in zaupa.

Tako privre na plano otroška domišljija, ki otrokom pomaga do rešitev in niso potrebne domiselne oblike seznanjanja z drugačnostjo, saj si jih otroci ob igri kar sami sproti izmišljujejo.

Sredstva za projekt Skupaj zmoremo več je zavod Ars viva pridobil na javnem pozivu LAS Notranjska za sofinanciranje operacij v okviru strategije lokalnega razvoja, ki jih sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.