ODLIČNO PRIPRAVLJEN ZBOR ATV MOTORISTOV PO SEVERNI PRIMORSKI

Peti zbor ATV motoristov Peti zbor ATV motoristov

Motoristi ATV sekcije pri Zvezi paraplegikov Slovenije so se 5. maja 2018 na petem ATV zboru zbrali na Primorskem. Vreme vsakič pogojuje taka srečanja in več dni so tokratni organizatorji z Jordanom Ušajem na čelu spremljali vremensko prognozo, ki je napovedala muhasto vreme.

NPo slikoviti pokrajini severne Primorskeaši motoristi, ki so navajeni vsemogočih razmer, so bili nastanjeni na turistični kmetiji Košuta v Vitovljah. Doživeli so lep sprejem s pokušino hišnih specialitet in večer zaključili s prijetnim druženjem in izmenjavo predvsem motorističnih izkušenj. Kruh je za to priložnost spekel Jordan sam.

Naslednji dan so se motoristi v ranih urah odpravili proti Krasu in navkreber proti oddajniku na Trstelju. Od tam se z višine 643 m ponuja prekrasen pogled na Tržaški zaliv in celo do očaka Triglava.

Drugi postanek so motoristi imeli pri na osmici pri Abramu v Svetem pri Komnu. Ponovno so lahko poskusili domače specialitete, nato pa pot nadaljevali mimo znamenitega Štanjela po dolini reke Branice do Vrabč, kjer domuje ekscentrični Artur Štern. Sledil je spust v Podnanos in vzpon po panoramski cesti na Nanos, kjer so se naši motoristi povzpeli do najvišje točke k oddajniku. Pripeljali so se v prave zimske razmere, ki jih je spremljala tudi megla. Po spustu so se podali do doma Klavdija Puca, ki jih je po gozdnih cestah vodil do koče na Javorniku. Vijugali so po obronku Trnovskega gozda čez Kovk, Otlico in Predmejo ter se spustili v Vipavsko dolino proti domu. Tu so že kar utrujeni in lačni uživali ob žaru za katerega so poskrbeli sami, naš motorist Adolf Košmrlj pa je s svojo harmoniko poskrbel za odlično počutje ob vsaki priložnosti.

Zadnji dan potepanja po severni Primorski so se motoristi odpravili proti Novi Gorici k romarski cerkvi na Skalnici kjer so poskrbeli še za duhovno hrano. Pot jih je za tem vodila po pobočju nad reko Sočo do nekdanje karavle na Sabotinu, tam pa so od vodiča dobili vse podatke o neumnostih druge svetovne vojne, ki je zahtevala tudi ogromno število življenj slovenskih vojakov.