SVET ŽE PETIČ ZAPORED TEKEL ZA TISTE KI TEGA NE ZMOREJO

SVET ŽE PETIČ ZAPORED TEKEL ZA TISTE KI TEGA NE ZMOREJO

Aron Anderson - zmagovalec celotnega Wings for Life

Točno ob 13. uri po lokalnem času se je 6. maja 2018 po vsem svetu začel globalni svetovni tek – Wings for Life World Run. Tudi v letošnji že peti izvedbi se je na šestih kontinentih v tek pognalo več sto tisoč tekačic in tekačev iz šestinšestdesetih držav, skupno pa so pretekli 934.848 kilometrov.
Udeležili so se ga profesionalni, amaterski, stari, mladi in invalidni tekači – vsi s skupnim ciljem zbrati čim več denarja za raziskovanje in iskanje zdravila pri poškodbi hrbtenjače. Vse od prvega teka (2014) pa do danes se je tega edinstvenega dogodka udeležilo več kot pol milijona tekačev in preteklo skupno razdaljo, ki ustreza petim povratnim potovanjem na luno in zbralo več kot dvajset milijonov evrov.

Na svetu si vsako leto poškoduje hrbtenjačo več kot 250.000 ljudi, zato prihodek celotne prireditve in drugih donacij namenijo tej organizaciji, ki neprestano raziskuje in išče zdravilo, ki bi lahko spremenilo prihodnost poškodb hrbtenjače.

Wings for Life (krila za življenje) je neprofitna organizacija, ki je bila ustanovljena leta 2003. Idejni vodja te fundacije je direktor Red Bulla Dietrich Mateschitz, ki sta jo osnovala skupaj z dvakratnim svetovnim prvakom v motokrosu Heinzom Kinigadnerjem, čigar sin se je leta 2003 hudo ponesrečil z motorjem in postal tetraplegik. »Živel sem svoje sanje in jih bom spet, skupaj s sinom,«  je dejal Heinz, ki svoje življenjsko vodilo zdaj udejanja v iskanju zdravila.

Od leta 2004 je fundacija financirala izjemno pomembne raziskovalne projekte in klinične študije po vsem svetu. Čeprav zdravila še ni niso iznašli nenehno prihaja do napredka. Sto odstotkov startnin za tek Wings for Life World Run in donacij v okviru tega globalnega dogodka bo fundaciji pomagalo do njenega končnega cilja.

Organizatorji so v želji, da bi se tega simultanega teka udeležilo čim več tekačev so za letošnjo izvedbo uvedli nekaj novosti. Tekači so se dogodka lahko udeležili zgolj z mobilno aplikacijo Wings for Life World Run, ki so si jo pred tem naložili na mobilni telefon. V Sloveniji zato ni bilo uradnega starta iz Kongresnega trga v Ljubljani, kot prejšnja leta.

Tekli so stari......in mladiSkupinski organizirani teki so bili na treh lokacijah – s startom na Brdo pri Kranju so tekači tekli po trasi, ki jih je vodila po parku in okoliških krajih. Zmagala sta člana ekipe Passion4life Renault  - Jožica Murnik in Matic Debeljak.

Drugi je bil pred kinom Maribox v Mariboru, ki so tekli ob reki Dravi in čez Študentsko brv. Tekači invalidi so se skupinskega starta lahko udeležili samo v Račah, njihova trasa pa je potekala skozi dve občini Rače-Fram in Hoče-Slivnica.

Tisti, ki se niso udeležili organiziranih tekov so z aplikacijo lahko tekli po lastni trasi.

Točno 30 minut je za tekači zapeljalo virtualno zasledovalno vozilo, ki najprej vozi z 15 km na uro nato pa pospešuje. Ko dohiti in prehiti tekača zabeleži njegov čas in mu po mobilni aplikaciji sporoči daljavo ter preneha s tekom. In tako nadaljuje dokler ne ujame zadnjega tekača, ki postane zmagovalec.
Barbara SlačekMed 35 prijavljenimi tekači, od katerih se je teka udeležilo 29, je bilo v Račah tudi 7 članov Društev Zveze paraplegikov Slovenije. Najboljša rezultata med moškimi sta dosegla Matej Lednik (17,96 km) in David Slaček (17,53 km), med ženskami pa Barbara Slaček (9,11 km). Ostali udeleženci so bili še Janez Hudej, Zdenko Lilek, Boris Klep in Marija Kerec, vendar njihovi rezultati niso bili uradno objavljeni zaradi težav s tehnologijo.
Tek v Račah je prijavila in organizirala članica DP Podravja, Barbara Slaček.

V Sloveniji je že drugič zapored zmagal Rus Ivan Motorin, ki je pretekel 62,13 km. Ekipa Passion4life Renault Slovenije je za vsak premagan kilometer vsakega člana svoje ekipe donirala dodaten evro fundaciji Wing for Life.

Absolutni zmagovalec celotnega Wings for Life World Run pa je ponovno Šved Aron Anderson (89,85 km), ki je z invalidskim vozičkom prevozil najdaljšo razdaljo. V ženski konkurenci je najdaljšo razdaljo (53,78km) pretekla Portugalka Vera Nunes.

Letošnji ambasadorji tekaškega izziva so bili naši člani: paraolimpijka Tanja Cerkvenik, paraolimpijec Gal Jaklič in Nino Batagelj, ter maratonec Roman Kejžar in triatlonec Matej Markovič.

RedBull je vsem udeležencem doniral torbeGeneralni pokrovitelj teka v Račah je bilo podjetje Kronoterm, katerega ekipa je štela 14 članov. Ostali podporniki so bili še: Prostovoljno gasilsko društvo Rače, ki je skrbelo za varnost tekačev in bilo v pripravljenosti za nudenje morebitne prve pomoči, RedBull, ki je pomagal pri birokratski izvedbi in doniral Goodybage za tekače, Slaščičarna Calimero, ki je tekačem »častila« sladoled, ter Društvo paraplegikov Podravja, ki je poskrbelo za okrepitev po teku. Za fantastične fotografije je poskrbel Nejc Falež.

Podpornika teka sta bila še ambasadorja varnosti v cestnem prometu Zavod vozim z ekipo Heroji tečejo in DARS.

Vir: ZPS
Foto: Nejc Falež

mt_ignore    
Društvo paraplegikov
severne Primorske
Rejčeva ulica 5 - 5000 Nova Gorica
TRR SI56 0475 0000 1024 080
pri Nova KBM
05 300 28 22
040 543-338
041 393-410 predsednik
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Zadnje v galeriji