ZAKLJUČEK LIGE IN 23. RADEJEV MEMORIAL

Zaključek lige ... Zaključek lige ...

Društvo paraplegikov Dolenjske Bele krajine in Posavja je 8. maja 2018 v svojih prostorih že tradicionalno pripravilo sklepno šahovsko tekmovanje v ligi ZPS-GRADEX za sezono 2017-2018. Društvo je četrto kolo lige posvetilo tudi  23. memorialu Jožeta Radeja.

...in 23. Radejev memorialZa kar najboljše uvrstitve v posamični in ekipni konkurenci se je tokrat pomerilo 19 šahistk in šahistov iz petih pokrajinskih društev Zveze. Pred tekmovanjem je arbiter Ludvik Cvirn obrazložil pravila in potek tekmovanja, nato pa so tekmovalci odigrali sedem krogov po švicarskem sistemu in pravilih FIDE (dodatek za pospešeni hitropotezni turnir). Igralci so za posamične »partije« imeli za razmišljanje in poteze na voljo deset, težje gibalno ovirani tetraplegiki pa dvanajst minut.

REZULTATI LIGAŠKEGA TEKMOVANJA – 2017-2018
V sezoni 2017-2018 so šahisti v organizaciji Zveze paraplegikov Slovenije odigrali štiri kola. Prvo so z Brezovnikovim memorialom odigrali v Podcerkvi, drugo v Celju, tretje v Naklem, zaključno četrto pa z Radejevim memorialom v Novem mestu.

Po seštevku rezultatov vseh štirih krogov je naslov ligaškega prvaka v sezoni 2017-2018 že šestič zapored premočno osvojila DP Ljubljana (56,0), druga je bila DP Celje (45,5), tretja DP Koper (45,0), četrta DP Maribor DP (30,0), peta DP Novo mesto (23,5), šesta pa DP Kranj (3,5).

REZULTATI SPOMINSKEGA TEKMOVANJA
Kar nekaj pokrajinskih društev Zveze paraplegikov Slovenije eno od šestih ligaških tekmovanj posveti tudi v spomin na svojega zaslužnega športnika. Društvo paraplegikov Dolenjske Bele krajine in Posavja že 23 let šahovski turnir posveča svojemu odličnemu šahistu in prvemu predsedniku društva Jožetu Radeju. Rezultati so šteli samo za posamične uvrstitve. Prehodni pokal in zlato medaljo je osvojil – Ljubiša Gajič – LJ (6), srebrno medaljo je za drugo mesto prejel Janko Koren - NM (5), bronasto za tretje mesto pa Franc Ivenčnik – CE (5).

Ob zaključku ligaškega tekmovanja je šahistke in šahiste s čestitkami za osvojena mesta nagovoril vodja športa pri Zvezi paraplegikov Slovenije Gregor Gračner in se organizatorjem zahvalil za vzorno organizacijo posamičnih kol. Udeležence sklepnega šahovskega ligaškega in memorialnega tekmovanja pa je pozdravil tudi podpredsednik društva in športni referent Mirko Sintič, nato pa zmagovalcu podelil prehodni pokal. Medalje je najboljšim šahistom spominskega tekmovanja podelila Anica Radej, pokale za ligaško tekmovanje pa vodja šahovske lige ZPS-Gradex  - Jasmin Sabljakovič.