ČEBELARJI IN LJUBITELJI ČEBEL

Ob prvem praznovanju svetovnega dneva čebel bo Slovenski etnografski muzej v sodelovanju s Klubom profesionalnih turističnih vodnikov Slovenije 19. maja 2018 ob 10. uri pripravil prav posebno vodenje.

Program »Medeno doživetje« vključuje:
• sladko medeno dobrodošlico;
• zgodbo o muzejski trgovini Lectariji, ki jo je oblikoval najbolj znani slovenski arhitekt Jože Plečnik;
• voden ogled po čebelarski zbirki na razstavi »Med naravo in kulturo«
• nazorno razlago, kako nastane panjska končnica.

Po programu Medeno doživetje si lahko obiskovalci samostojno ogledajo tudi preostale razstave v muzeju.

Na fotografiji je panjska končnica sv. Ambroža. Bil je milanski škof, zato je upodobljen v škofovski opravi. Legenda pripoveduje, da se mu je roj čebel obesil na usta in tako napovedal, da bo njegovo cerkveno govorništvo sladko kot med; s tem v zvezi je postal zavetnik čebelarstva in zato je ob njem upodobljen čebelni koš. Vendar so bili na Slovenskem čebelarski zavetniki še sv. Job, sv. Medard in sv. Gal. Značilen način odpadanja barvne plasti slikarije kaže na rabo industrijskih barv in omogoča datiranje končnice na konec 19. ali začetek 20. stoletja.

Cena vodenega ogleda je 7 € na osebo (cena velja za vse kategorije gostov, otroci do 6 leta starosti imajo prost vstop).