POŠKODBE HRBTENJAČE JE MOGOČE PREPREČITI

Poškodbe hrbtenjače so pogoste in imajo na posameznikovo življenje velik vpliv. Vendar njihov vzrok ni vedno samo smola, saj bi jih veliko lahko tudi preprečili.

Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu RS - Soča so se v sodelovanju z Zvezo paraplegikov Slovenije pridružili pobudi največjega mednarodnega združenja strokovnjakov s področja bolezni in poškodb hrbtenjače (International Spinal Cord Society - ISCoS), da ob 5. septembru, mednarodnem dnevu osveščanja, o poškodbah hrbtenjače, tudi slovensko javnost opozorijo, da je poškodbe hrbtenjače mogoče preprečiti. Letošnje aktivnosti po vsem svetu potekajo pod sloganom »Ustavimo poškodbe hrbtenjače.«

Na oddelku za rehabilitacijo pacientov z okvaro hrbtenjače vsako leto sprejmejo okrog 40 pacientov s poškodbami hrbtenjače. Vzroki poškodb so različni, v zadnjih letih so na prvem mestu poškodbe zaradi različnih padcev, sledijo prometne nesreče, poškodbe pri delu, športnih aktivnostih, predvsem adrenalinskih športih in zaradi skokov v vodo. Prav število poškodb zaradi skokov v vodo se je letos povečalo in ob koncu letošnjega poletja so sprejeli na rehabilitacijo že dva pacienta po poškodbi vratne hrbtenjače zaradi skoka v plitko vodo, dva tovrstna pacienta pa sta še vedno hospitalizirana na Travmatološkem oddelku UKC Ljubljana.

URI-Soča je v ta namen pripravil novinarsko konferenco na kateri so sodelovali prim. mag. Rajmond Šavrin, dr. med., predstojnik oddelka za rehabilitacijo pacientov z okvaro hrbtenjače na URI – Soča, Dane Kastelic, predsednik Zveze paraplegikov Slovenije in Barbara Slaček, parapleginja in aktivna članica Zveze paraplegikov Slovenije.

5. SEPTEMBER MEDNARODNI DAN OZAVEŠČANJA O POŠKODBI HRBTENJAČE

Dogodku so pozornost posvetili:

• Vir: ZPS