PLAKETA DRŽAVNEGA SVETA ZA ANDREJA SEVERJA

Andrej Sever s prijatelji in sodelavci Andrej Sever s prijatelji in sodelavci

Podpredsednik Državnega sveta Matjaž Švagan je 7. decembra 2018 najzaslužnejšim prostovoljkam in prostovoljcem za leto 2018 slovesno podelil štirinajst plaket Državnega sveta Republike Slovenije. Med prejemniki je bil tudi Andrej Sever – pobudnik ustanovitve Čebelarske sekcije invalidov na vozičkih in drugih invalidov, ki ga je za ugledno priznanje predlagala Čebelarska Zveza Slovenije. V obrazložitvi za prostovoljca Andreja Severja so med drugim zapisali,da je čebelar Sever prejel vsa tri odlikovanja Antona Janše in da je od vsega začetka dejaven v društvu in zvezi. Aktivno je sodeloval na enem najprestižnejšem slovenskem ocenjevanju medu v Semiču. Posebej poznan pa je po svoji inovativnosti in skrbi za najranljivejše skupine v naši družbi.

Paraplegiki pa Severja poznamo predvsem po velikem doprinosu pri uvajanju naših čebelarjev na vozičkih v samostojno delo s čebelami. Od ustanovitve sekcije, kjer je roko vsakemu našemu čebelarju stisnil žal, v letošnjem letu umrli predsednik Apimondie Philip McCabe, pa do postavitve prvega učnega čebelnjaka na svetu pri Društvu paraplegikov Prekmurja in Prlekije. Veliko prostega časa, prostovoljnega dela in prevoženih kilometrov je bilo treba, da smo letos natočili prve kozarčke svojega medu.

Andrej Sever je znan belokranjski čebelar, njegovih bogatih izkušenj pa so bili deležni tudi številni čebelarji izven naših meja. Je velik humanist, ki sodeluje z Varstveno delovnim centrom Črnomelj, krvodajalec ter dobitnik Bloudkove plakete in številnih priznanj. Pri Zvezi paraplegikov Slovenije pa elektroinženirja Andreja Severja poznamo še iz časov obnove našega doma v Semiču med leti 1984-1989.

Slovesno podelitev plaket so ob spremljavi kitarista popestrili vokalisti Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani.