PARAPLEGIKI TEŽJE DO VOZNIŠKEGA DOVOLJENJA

Škoda Roomster za praktično usposabljanje novih voznikov paraplegikov in tetraplegikov Škoda Roomster za praktično usposabljanje novih voznikov paraplegikov in tetraplegikov

Avtomobil je za paraplegike in tetraplegike skoraj nepogrešljiv pripomoček, ki nam pomaga da se varno pripeljemo do želenega cilja.

Seveda pa je za vožnjo avtomobila potrebno imeti vozniško dovoljenje, kar pa paraplegiku in tetraplegiku povzroča nekoliko več preglavic. Težava je bila v tem, da pred leti v Sloveniji ni bilo nobene avtošole, ki bi imela prilagojen avtomobil z ročnimi komandami. Tako so gibalno ovirani kandidati, če so želeli opraviti vozniški izpit, morali pred tem kupiti avtomobil in ga predelati svojim potrebam.

Pri zvezi paraplegikov Slovenije se dobro zavedamo kaj našim članom pomeni biti samostojen in polno mobilnen, zato smo leta 2012 kupili avto Škoda Roomster z avtomatskim menjalnikom in ročico za ročno upravljanje ter ga namenili za učenje vožnje novim voznikom. Izposoja vozila pri Zvezi je za člane vseh devetih pokrajinskih društev brezplačna in je prispevek Zveze paraplegikov Slovenije novemu vozniku.

bdf rocicapoligon varne voznje vranskoKot prva avtošola v Sloveniji je vrata gibalno oviranim osebam odprla Avto-Moto zveza Slovenije (AMZS). V sodelovanju s Toyoto in podjetjem Pesjak, ki izdeluje BDF ročice, so prilagodili avto na ročno upravljanje in gibalno oviranim kandidatom omogočili, da si pridobijo vozniško dovoljenje in postanejo enakovredni neinvalidnim voznikom. Poleg tega lahko prve izkušnje kandidat opravi na poligonu varne vožnje na Vranskem in tako v varnem okolju brez stresa spozna osnove vožnje s prilagojenim avtom. Pri tem pa tudi inštruktor lažje oceni vozne sposobnosti kandidata in se zato hitreje osredotoči na vaje, pri katerih bi utegnil imeti več težav.