V CELJU ŽE DEVETO DRUŽENJE SLIKARJEV NA VOZIČKIH

Leto je obrnilo nov list, prišla je jesen in Društvo paraplegikov jugozahodne Štajerske je že deveto leto zapored organiziralo likovno delavnico: «Jaz sem ta biser našel kar v sebi«. Udeležence so 17. oktobra 2019 v Mercator centru Hudinja najprej pozdravili s kulturnim programom, ki so jim ga pomagali pripraviti učenci celjske glasbene šole.

Prijetni zvoki flavte učenke Lize Tkalčec ob spremljavi clavinove mentorice Tamare Povh so opozorili na začetek pestrega kulturnega programa.

Učenci 4. osnovne šole pa so s petjem in plesom navdušili prav vse prisotne. Dogodek je povezovala osnovnošolka Valentina. Da je vse gladko teklo pa gre zahvala učiteljicama Karin Trepelj in Kseniji Leskovšek Korber.

Seveda niso pozabili na svoj kvartet paraplegikov: »Joža počas«, ki je zapeli dve ljudski pesmi »Sijaj mi sončece« in dalmatinsko »Ne diraj mojo ljubav.«

Slikarske delavnice se vsako leto udeleži več slikarjev Likovne sekcije Zveze paraplegikov Slovenije v kateri so tudi slikarji, ki so člani Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami VDMFK).

Namen delavnice je druženje, ter izmenjava mnenj in priložnost za nove člane. Z izbranimi likovnimi deli se vsako leto predstavi drug slikar, saj njegove slike ostanejo na ogled v Mercator centru cel mesec. Letos svoja čudovita dela razstavlja članica DP Dolenjske bele krajine in Posavja Jožica Ameršek.

Ponosni so, da se delavnice vsako leto udeleži njihov dolgoletni član in med paraplegiki najboljši portretist slikar Branko Rupnik, ki vedno navdušuje  s svojimi deli. Vse pohvale tudi Francu Avberšku, ki se kljub svoji poškodbi trudi in se udeleži delavnice in že ustvarja čudovite slike s čopičem v ustih. Žal se jim tokrat zaradi bolezni ni pridružil njihov slikar Gregor Janežič, ki je v letošnjem letu postal član VDMF.

Že vrsto let se slikarjem pridružijo mladi likovniki iz 4. osnovne šole Celje pod vodstvom Vinka Zajca. Učenci  tako soustvarjajo in spoznavajo različne slikarske tehnike sodelujočih slikarjev. Z različnimi ročno izdelanimi izdelki so se predstavile tudi članice domačega društva pod vodstvom Angele Gajšek.

Celodnevni dogodek je tako za vse prehitro minil. Z zanimanjem so postali in opazovali dogajanje tudi številni obiskovalci. Vsem nastopajočim se je ob koncu zahvalil še predsednik Društva paraplegikov jugozahodne Štajerske Janez Hudej in ob tej priložnosti povabil vse zbrane, da se likovnega dogodka v Celju, udeležijo tudi prihodnje leto, ko bo na vrsti že deseta jubilejna likovna delavnica.