KOLESARJENJE OB SLOVENSKI OBALI

Kot smo se zaobljubili v lanskem letu, smo se v soboto 26. oktobra 2019 ponovno zapeljali po delu Parenzane oz. kot jo še imenujejo Porečanka ali Istranka. To je bila železniška ozkotirna proga, zgrajena v ćasu Avstro-Ogrske monarhije in je v času od leta 1902 do leta 1935 povezovala Poreč s Trstom. Danes je proga ukinjena in na veliko srečo ljubiteljev kolesarstva preurejena v prijetno kolesarsko pot, ki vodi po sledeh nekdanje železniške ozkotirne proge in ponuja prijetno doživetje, sa jo imenujejo in imajo za  Pot zdravja in prijateljstva.

kolesrjenje parenzana 2

kolesrjenje parenzana 3

Odrinili smo iz Izole in po dobri urici vožnje s postanki, prispeli v Portorož. Tam smo nekaj časa križarili po portoroški plaži in si na toplem soncu privoščili dobro kavo. Po počitku in okrepitvi smo se počasi odpravili nazaj proti Izoli, kjer smo ugotovili, da imamo še nekaj energije in pot podaljšali do Žusterne. Tam smo si v bližnji restavraciji privoščili pico, nato pa se prijetno utrujeni odpravili proti domu.

• Matej Gruden