LIKOVNO USTVARJANJE OB DNEVU KULTURE

Zveza paraplegikov Slovenije je ob prazniku kulture od 5. do 8. februarja 2020 v Domu paraplegikov v Semiču pripravila likovno kolonijo.

Likovniki so pod mentorstvom Jožeta Potokarja–Cvrča, svoje znanje (za natečaj Zlate palete 2020) nadgrajevali iz osnovnih tehnik: grafike, risbe in akvarela. Hkrati pa so se med drugim seznanili tudi s tiskanjem grafike – linorez. Tema za letošnjo Zlato paleto je Slovenski ornament - Jutro in Senca.

Na koloniji sta soustvarjala člana Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami – Dragica Sušanj in Beno Žnidaršič ter tudi drugi slikarji Likovne sekcije Zveze - Anka Vesel, Lučka Vučko, Miran Jernejšek, Klavdij Leban, Ivan Regoršek in vodja kulturne dejavnosti pri Zvezi paraplegikov Slovenije Metod Zakotnik. Prvič se je v ustvarjanju s suho iglo preizkusila tudi Damjana Žužek in izdelala cvetove nageljnov v ornamentu.

Člani likovne sekcije ZPS so čebelarju Andreju Severju v znak spoštovanja do njegovega velikega doprinosa pri vključevanju invalidov na vozičkih v čebelarstvu, namenili grafiko v linorezu »Čebelar na invalidskem vozičku. (avtor Metod Zakotnik)

Za dobro počutje na koloniji so poskrbele - Ivanka, Jelka, Nežka in Dragica