DAVIDU SLAČKU PREHODNI POKAL V TRAJNO LAST

Zveza paraplegikov Slovenije je 13. februarja 2020 v sodelovanju z Biljardno zvezo Slovenije pripravila 11. meddruštveni turnir v biljardu. V biljardni hiši v centru Ljubljane se je zbralo 13 biljardistov iz DP jugozahodne Štajerske, DP Podravja, DP Prekmurja in Prlekije, DP Dolenjske Bele krajine in Posavja ter DP ljubljanske pokrajine. Prehodni pokal Zveze je v trajno last osvojil David Slaček, ki je v finalni tekmi premagal drugouvrščenega Simona Gračnarja, tretje mesto sta si razdelila Dušan Slana in Slavko Krajnc.

Pred tekmovanjem je biljardiste nagovoril vodja športa pri Zvezi Gregor Gračner, ki je ob tej priložnosti čestital našemu najboljšem biljardisti Mateju Brajkoviču za osvojeno bronasto medaljo na Evropskem prvenstvu 2019 v Trevisu in zaželel dobre rezultate tudi Davidu Slačku, ki se bo Mateju pridružil na prihodnjem evropskem prvenstvu.

Po žrebanju parov in navodilih vodje tekmovanja Mateja Brajkoviča, ki je skrbel tudi za izračun rezultatov, so se biljardisti pomerili v »kmečki osmici« s prilagojeno končnico. To pomeni, da se igralec v končnici lahko pri udarcu odloči in napove v kateri žep bo potopil črno kroglo. Ker je na tokratnem turnirju nastopilo le 13 tekmovalcev so igralci tekmovali v dveh skupinah, v vsaki pa je bil kot nosilec skupine po en boljši igralec iz prejšnjih turnirjev. To je preprečilo izpad najboljših igralcev. Po dveh dobljenih igrah sta se v nadaljevanje tekmovanja uvrstila po dva najboljša igralca iz posameznih skupin.

Po napetih dvobojih so se v končnico tekmovanje uvrstili: David Slaček – DP Maribor in Dušan Slana – DP Murska Sobota ter Slavko Krajnc – DP Ljubljana in Simon Gračnar – DP Celje. V finalnem obračunu sta se udarila David Slaček in Simon Gračnar. Natančnejšo in mirnejšo roko je imel izkušenejši Slaček, ki je prehodni pokal Zveze paraplegikov Slovenije po treh zaporednih zmagah osvojil v trajno last.

Tokrat so igralci dobili tudi praktične nagrade, ki sta jih prispevali Biljardna zveza Slovenije in Zveza paraplegikov Slovenije. Med njimi tudi bon za tri ure brezplačnega tečaja

Ob razglasitvi rezultatov je prehodni pokal Zveze in medalje, ki jih je prispevala Biljardna zveza Slovenije, podelil Matej Brajkovič, ki je na evropskih prvenstvi osvojil že enajst bronastih medalj.

Pogoji igranja v tej biljardnici so na zelo visokem nivoju. Naši biljardisti so imeli prostor samo zase, igral pa so na biljardnih mizah svetovnega ranga. Na takih mizah se igrajo evropska prvenstva.