ŠPORTNA POT DVAKRATNEGA PARALIMPIJCA JOŽETA OKORNA

Športklub Slovenije je v oddaji Zmorem, ki je namenjena športnikom invalidom, v videoposnetku predstavil dvakratnega paralimpijca Jožeta Okorna.

Spomnimo naj, da je naš odlični atlet davnega leta 1972 na paralimpijskih igrah v Heidelbergu osvojil prvo medaljo med športniki invalidi za takratno Jugoslavijo. Osvojil je bronasto kolajno v metu diska in evropski rekord držal kar devet let. Na teh igrah je z zlato medaljo uspeh Slovenije dopolnila Pavla Sitar. V letu 1980 je na paralimpijskih igrah v Arnhemu na Nizozemskem s srebrno medaljo stopil še stopničko višje, z bronastim odličjem pa se mu je v metu kopja pridružil Marjan Peternelj. Začela se je bogata era kolajn, saj se naši športniki iz paralimpijskih iger še niso vrnili brez kolajne. Doslej so osvojili 4 zlate, 8 srebrnih in 12 bronastih odličij.

Jože Okoren je bil evropski prvak, v njegovi zbirki pa je na mednarodni in državni ravni več kot 200 odličij. Je tudi edini športnik med paraplegiki in tetraplegiki, ki je v letu 2008 za uspešno delo v invalidskem športu prejel Bloudkovo nagrado, najvišje slovensko priznanje na področju športa.