AKCIJA GOGO - GIBALNO OVIRANI GORE OSVAJAJO

AKCIJA GOGO - GIBALNO OVIRANI GORE OSVAJAJO

Gibalno ovirani gore osvajajo (GOGO) je akcija, ki nagovarja k telesni dejavnosti vse gibalno ovirane, da se podajo v naravo, v gore in novim dogodivščinam naproti. V akciji, ki je potekala 5., 6. in 10. septembra 2020 so pohodniki s spremljevalci prišli do Tamarja in Boča, Čavna ter Gradišča nad Stično, kjer je bil tudi zaključek.

Akcija GOGO je imela zelo "slovenski" pridih, saj tudi invalidi gorniki želijo biti planinci, tako kot vsi Slovenci. Dogodek je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Generalni sponzor akcije je bilo  podjetje H-bit s svojo blagovno znamko NiceHash. Njihovi predstavniki so bili na vseh kočah in s tem pokazali, da je resno in družbeno odgovorno podjetje, ki ceni in spoštuje vse, ki so sodelovali v tej krasni in navdihujoči akciji.

Partnerji akcije so bili: Planinska zveza Slovenije, Sonček – Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije so.p. ter Zveza paraplegikov Slovenije, ki je na srečanjih tudi propagirala program SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola. Podpornik akcije ji bil tudi Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS).

V Tamar se je iz Planice napotila skupina preko 90 pohodnikov, med potjo se jim je pridružilo še vsaj 30 gluhih in naglušnih ter približno 20 gibalno oviranih s spremljevalci. Posebna zahvala gre Občini Kranjska Gora, ki je poskrbela za urejeno cesto. V Tamarju je bil prisoten tudi alpinist in ambasador Viki Grošelj – Slovenec z največ preplezanimi osemtisočaki ter parašportnik Jernej Slivnik.

Na Boču je iz Zgornjih Poljčan prišla pisana druščina 43 pohodnikov, pečat dnevu sta dodala ambasadorka in gledališka igralka Urška Vučak Markež in parašportnik David Škorjanc.

Na Čavnu je potekala akcija tri v enem, tri akcije v eni koči kjer so gluhi stregli, ki so jo osvajali planinci akcije Gibalno ovirani gore osvajajo in pohodniki akcije Slepi in slabovidni po Slovenski planinski poti, skupaj 90 pohodnikov. Prisotna sta bila  parašportnik Matej Arh ter ambasador in filozof dr. Evgen Bavčar, ki je imel tudi izreden nagovor.

V Gradišču nad Stično je vse udeležence pred začetkom poti nagovoril Tomaž Smole - podžupan občine Ivančna Gorica in ambasador akcije Tone Kuntner – pesnik in gledališki igralec, ki se je pohodnikom pridružil na vrhu, kamor jih je vodila parašportnica Lena Gabršček. Do vrha se je ob varovanju redarjev podalo 212 pohodnikov. V Lavričevi koči je potekala zaključna prireditev na kateri so imeli zaključne besed predstavniki vseh treh zvez. Nekaj besed vsem sodelujočim so namenili tudi: podpredsednik Zveze ŠIS-SPK in vodja športa pri Zvezi paraplegikov Slovenije Gregor Gračner, podžupan Ivančne Gorice Tomaž Smole, predstavnik generalnega sponzorja NiceHash in zakonca Marija in Andrej Štremfelj.

mt_ignore    
Društvo paraplegikov
severne Primorske
Rejčeva ulica 5 - 5000 Nova Gorica
TRR SI56 0475 0000 1024 080
pri Nova KBM
05 300 28 22
040 543-338
041 393-410 predsednik
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Zadnje v galeriji