Vlada potrdila imenovanje Boruta Severja za direktorja FIHO

Na Brdu pri Kranju je 17. marca 2022 vlada Republike Slovenije izdala soglasje k imenovanju Boruta Severja za direktorja Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO). Borut Sever je imenovan za petletno mandatno obdobje 2022 – 2027.

Vlada je imenovala tudi člane upravnega odbora Inštituta za socialno varstvo. V novem štiriletnem mandatnem obdobju bodo sodelovali: Saša Mlakar, Damijan Dolinar, Vladimir Pegan in Mišela Mavrič.

Na razpis, ki se je iztekel 27. decembra 2021, je prispelo pet prijav - Elena Pečarič, predsednica YHD, Saša Mlakar, z direktorata za invalide na MDDSZ, Borut Sever, predsednik NSIOS, Štefan Kušar tajnik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije in Gregor Istenič nekdanji ljubljanski mestni svetnik SD. Kušar je poslal odstopno izjavo, Pečaričeva pa je opravičila povabilo na razgovor.

Na seji 25. januarja 2022 so se članom sveta FIHO predstavili trije kandidati, na glasovanju pa je največ podpore dobil Borut Sever. Vilko Kolbl, sedanji v. d. direktor, je glede imenovanja Severja dejal, da gre za dolgoletnega poznavalca področja delovanja invalidskih organizacij in tudi zagovornika preglednega razdeljevanja finančnih sredstev med humanitarnimi in invalidskimi organizacijami. »Hkrati je bil že zdaj proti sprejemu novega predloga Zakona o igrah na srečo, s katerim bi Fundacija izgubila pretežni del sredstev s strani Loterije Slovenije, ki jih razdeljuje za delovanje invalidskih in humanitarnih organizacij.« Mandat svetu FIHO se izteče junija, imenovanje novih svetnikov je že v proceduri.
+386 (0)5 300 28 22
+386 (0)40 543-338