Občasnik št. 5 - junij 2021

Društvo paraplegikov SP

UVODNE BESEDE

Pozdravljene članice in člani!
Pričenjajo se časi dopustov in tako se bomo tudi mi za nekaj časa podali v svoje najljubše kotičke na morju, v hribih, v toplicah ali kje drugje. Vsled temu bodo društvene dejavnosti v tem času malo zamrle in ponovno zaživele v jeseni. Kot po navadi bodo člani lahko tudi v teh dveh poletnih mesecih v okviru društva koristili zunanji bazen v Novi Gorici, organizirani pa so tudi kopalni dnevi v Pacugu. Izskoristite to priložnost in se prijavite! Ponovno se beremo konec julija, do takrat pa prijetno počitnikovanje, kjerkoli že boste!

Rad bi vas še na kratko seznanil z izrednimi uspehi našega člana Aneja Dopliharja, ki jih dosega v letošnjem letu. Glede na to, da ročno kolesarstvo trenira razmeroma kratek čas so to res zavidljivi rezultati, ki so ga pripeljali do tega, da bo zastopal Slovenijo na paraolimpijskih igrah v Tokiu. Iskrene čestitke Anej!

Tu je njegovo kratko poročilo:
Leto 2021 se je začelo s dvotedenskimi pripravami na Kanarskih otokih, kjer sem pogoje dobro izkoristili. Naredil sem velik napredek, kar se je izkazalo na prvi tekmi, klasični dirki po Flandriji, kjer sem zasedel presenetljivo 2. mesto (88km).
Sezono smo nadaljevali v Belgiji, v kraju Oostende, boril sem se za točke svetovnega pokala, kjer je bil glavni cilj nabiranje izkušenj. Na kronometru sem zasedel 25. mesto (20km), na cestni dirki pa 23. mesto (70km).
Sledila je tekma v Italiji, kjer sem zasedel 3. mesto na kronometru, in po odličnem ciljnem šprintu in superfinišu prvo zmago na cestni dirki.
Po kratkem predahu je sledila najpomembnejša tekma te sezone, svetovno prvenstvo na Portugalskem, MotoGP dirkališče Estoril. Petkova preizkušnja je bila rezervirana za kronometer, kjer sem si izboril 17. mesto, na nedeljski cestni dirki pa po nesrečnem dogodku v enem izmed zavojev uspel privoziti odlično 15. mesto.
Po odločilni tekmi na Portugalskem, katera je odločala kdo bo zastopal Slovenske barve na paralimpijskih igrah v Tokiu letos, je to mesto bilo dodeljeno meni, tako da avgusta potujem v Tokio, kjer me najprej čakajo priprave in nato tekme. Sedaj me čakajo dolge priprave na to največje tekmovanje.

Anej Doplihar

PRETEKLA DOGAJANJA NA DRUŠTVU

• Člani so se udeležili več dnevnega družabnega srečanja v Semiču.
  • Ravno tako smo se v lepem vremenu in ob številčni udeležbi zbrali v Parku vojaške zgodovine v Pivki.
  • Plavanja v Pacugu še nismo izpeljali zaradi nezainteresiranosti članov.

PRIHODNJA DOGAJANJA NA DRUŠTVU

• Ker je bilo za kolesarjenje premalo prijavljenih bomo to poskušali izpeljati v naslednjem mesecu. Prosil bi vse, ki jih to zanima, da se čim prej prijavijo na društvu.
  • Drugih aktivnosti v tem času ne predvidevamo.
  • Vse vas, ki še niste poravnali članarine naprošam, da jo poravnate čim prej in se tako izognete morebitnim zapletom. Pri plačilu navedite tudi ime in priimek člana, za katerega je plačana članarina!

AKTUALNA OBVESTILA

GORIŠKO POLETJE

Poletje tudi letos prinaša v središče Nove Gorice niz dogodkov, ki bodo na različnih prizoriščih vsak dan do konca avgusta bogatili poletne večere. Predlagamo, da si tudi vi člani obogatite dogajanje v tem počitniškem času in si ogledate kakšno od gledaliških, filmskih ali glasbenih predstav. V večini primerov je vstop prost, v nekaterih je sicer plačljiv, vendar ste kot invalidi tega oproščeni.

• 2. julija bodo na Ploščadi Silvana Furlana pričeli s koncerti našega poletnega cikla Glasbeni kolaž, ki ga bomo z nastopom primorske zasedbe Avtomobili (slednji je nastal v sodelovanju z Goriškim muzejem in SNG Nova Gorica) zaključili v amfiteatru Gradu Kromberk v soboto, 10. julija.
  • kot zadnji pa bo 30. julija v soorganizaciji s Kinoateljejem že devetič zapored na Ploščadi Silvana Furlana zablestelo filmsko platno Letnega kina Silvana Furlana.

V primeru slabega vremena bodo vsi dogodki izpeljani v dvoranah Kulturnega doma Nova Gorica. Na večino dogodkov bo vstop prost. Tudi letošnji program bodo v obliki knjižice na dom prejela vsa gospodinjstva v novogoriški mestni občini, možno jo bo dobiti tudi na prizoriščih posamičnih dogodkov.

Program poletnih prireditev bo ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov za preprečevanje možnosti širjenja okužbe z virusom Covid-19 izpeljan na zunanjih prizoriščih, kjer bo zagotovljena ustrezna razdalja med sedeži, prav tako bo na vseh prireditvah prisotna tudi varnostna služba.

Matej GRUDEN l.r.
PREDSEDNIK