Občasnik št. 1 - januar 2016

Delovanje društva v JANUARJU 2016

• Prijava na razpis za sofinanciranje stroškov zaposlitve dolgotrajno brezposelnih v javnih delih za leto 2016 je bila ugodno rešena. Zaposlili smo delavca v programu z nazivom: Pomoč in varstvo za starejše in za invalide, v okviru katerega bo delavec nudil laično pomoč uporabnikom na domu, na društvu, pomoč uporabnikom pri nakupih in prinašanje potrebščin iz trgovine, pomoč uporabnikom pri mobilnosti, pomoč uporabnikom pri vzpostavljanju in ohranjanju socialnih stikov, spremljanje uporabnikov pri vsakodnevnih aktivnostih (obiski pri osebnem zdravniku, prosti čas, nakupi, družabni dogodki);
  • za kombi prevoze so uporabniki, invalidi prispevali 306 EUR;
  • pripravili smo kontrolne podatke o izplačanih dohodkih (za dohodnino);
  • V Mariboru smo se udeležili meddruštvenega turnirja in drugega kroga ligaškega tekmovanja v kegljanju. Kegljačice in kegljači so se v športni dvorani Tabor pomerili v posamični in ekipni konkurenci. Tekmovalo je devet društev. Naše društvo so zastopali Klavdij Leban, Matej Gruden, David Vuga, Branko Črv in Primož Grebenjak;
  • štirim članom smo pomagali z materialom za inkontinenco, dvema smo pomagali pri urejanju upravno administrativnih zadev, dvema pa smo pomagali pri popravilu, nabavi rezervnih delov;
  • območni službi ZRSZ smo poslali finančno poročilo in poročilo o opravljenem delu preko javnih del v letu 2015;
  • Mestni občini Nova Gorica in Občini Ajdovščina smo poslali poročilo o realizaciji programov, ki so nam jih v letu 2015 sofinancirali;
  • Javnemu zavodu za šport v Novi Gorici smo poslali poročilo o porabi sredstev v programu Šport in rekreacija;
  • občine lahko objavljajo razpise za sofinanciranje invalidskih in drugih društev v lokalnih časopisih. Ker vsi razpisi niso objavljeni v Uradnem listu, jih lahko spregledamo; zato prosimo člane, če zasledijo v lokalnem časopisu razpis iz svoje občine, da nas na ta razpis opozorijo;
  • program ohranjevanje zdravja, športa in rekreacije (plavanje, kegljanje, masaža) je v januarju koristilo petnajst članov;
  • za končanje investicije, nabavo opreme v novih društvenih prostorih smo pri Zvezi paraplegikov Slovenije najeli kredit v višini 7.000 EUR.

IZ URADNIH LISTOV

V Uradnem listu RS št. 104/2015, z dne 28. 12. 2015 je objavljen Pravilnik o določitvi olajšav in lestvica za odmero dohodnine za leto 2016.

OB KULTURNEM PRAZNIKU

V okviru kulturnega praznika 8. 2. 2016 bomo organizirali ogled gledališke predstave Slovenska literatura od A do Ž.
O šesti umetnosti bo predaval Lado Bizovičar, ki knjige uporablja predvsem kot obtežilnik za neplačane položnice in občasni domači herbarij.
Predstava bo za vse, ki so se prijavili, v sredo 3. 2. 2016 ob 20. uri v Kulturnem domu v Novi Gorici.

STRELSKO TEKMOVANJE

Društvo paraplegikov severne primorske Nova Gorica, v sodelovanju z Zvezo paraplegikov Slovenije je organizator 3. kola strelske lige z zračno puško za paraplegike in tetraplegike, sezona 2015/2016.
Tekmovanje bo v sredo 3. februar 2016, na strelišču Strelskega društva Salonit Anhovo, v Desklah (športni referent: Klavdij Leban, GSM 031 342-602.)

OGLED SMUČASKIH POLETOV V PLANICI

Ob največjem slovenskem športnem prazniku, od 17. - 20. marca. 2016 bodo tekmovalno sezono zaključili najboljši smučarski skakalci.
Društvo bo v nedeljo 20. 3. 2016 s prevozom omogočilo članom, da si ogledajo tekmo v poletih, na skakalnici v Planici.
Najboljši tekmovalci sveta bodo na letalnici zagotovo zopet poskrbeli za dolge polete, navijači pa za najboljše vzdušje.
Vse, ki bi želeli koristiti prevoz na tekmo naj sporočijo na GSM
040 543-338 od 8. do 12. ure (sreda od 12. do 16. ure) do
3. 2. 2016.

PRAZNIČNI TEDEN V SEMIČU

Od 24. aprila do 1. maja 2016 imamo rezerviran dom v Semiču.
Vse, ki bi radi preživeli teden v Semiču prosimo, da se prijavijo na GSM 040 543-338 do 10. aprila 2016.

ENRIQUE IGLESIAS V ZAGREBU

Zvezda svetovnih razsežnosti in eden najbolj prepoznavnih moških izvajalcev, Enrique Iglesias (www.enriqueiglesias.com/), se bo v okviru svetovne turneje "SEX and LOVE", v nedeljo, 8. maja 2016 ustavil tudi v zagrebški Areni.
Društvo bo s prevozom omogočilo članom, da se udeležijo glasbenega programa.
Vse, ki bi želeli koristiti prevoz na to glasbeno prireditev, naj sporočijo na GSM 040 543-338 od 8. do 12. ure (sreda od 12. do 16. ure) do 5. 2. 2016.

VARSTVENI DODATEK, SOCIALNA POMOČ

S 1. januarjem 2016 se osnovni znesek minimalnega dohodka zviša na 288,81 EUR (za samsko osebo, trenutno 270,82 EUR), kar pomeni, da se znesek redne denarne socialne pomoči, izredne denarne socialne pomoči in posmrtnine zviša na 288,81 EUR. Cenzus za varstveni dodatek za samsko osebo bo po novem letu znašal največ 470,76 EUR (trenutno 465,71 EUR).
Za uveljavljanje višjega zneska je potrebno najkasneje do konca februarja oddati novo vlogo na center za socialno delo tudi, če imate še veljavno odločbo.
Več o drugih novostih na področju socialnih transferjev na spletni strani MDDSZ.

MOŽNOST ZAČASNEGA BIVANJA V STANOVANJIH ZVEZE, V LJUBLJANI

Zveza paraplegikov Slovenije ima v Ljubljani šest stanovanj, v katerih lahko začasno bivajo člani Zveze.
Namen teh bivalnih enot je pomagati članom pri nastanitvi v primeru, ko nimajo prilagojenega bivalnega okolja, želijo delati ali se izobraževati v Ljubljani, kakor tudi poskusiti samostojno živeti.
Javni sklad Mestne občine Ljubljana lahko dodeli do 80% izredno pomoč pri plačilu najemnine.
V kolikor vas zanima začasna nastanitev v teh stanovnjih, dobite več informacij pri vodji bivalnih enot Žigi Bajde, tel.: 01 230 25 22.