Občasnik št. 2 - februar 2018

Društvo paraplegikov SP
UVODNE BESEDE

Pozdravljene članice in člani!

Upam, da vas ni odnesla burja in da ste kje na toplem! V prejšnjem občasniku sem vas pozval, da svoje želje in ideje sporočite na društvo, žal pa  smo dobili samo en predlog od članice. V tokratnem občasniku vam bom natrosil kar nekaj predlogov in idej, kaj bi lahko organizirali na društvu, seveda če bo dovolj zanimanja.

V prihodnjem mesecu boste verjetno dobili prijavnice za skupinsko obnovitveno rehabilitacijo. Predlagam vsem članom, še zlasti pa tistim, ki se do sedaj tega niste udeleževali, da se prijavite v naš nov Dom paraplegikov v Pacugu in preizkusite udobne sobe, odlično fizioterapijo in masažo, bazen z morsko vodo ter ostala razvajanja na morskem zraku.

PRETEKLA DOGAJANJA NA DRUŠTVU

V tem mesecu smo se največ ukvarjali z razpisi, poročilom za FIHO, plani za naprej in pripravami na občni zbor. Nadaljujemo tudi z obiski županov po občinah, s katerimi se dogovarjamo za sofinanciranje našega novega kombija. Zaenkrat uspešno. Naši kegljači so se udeležili tekmovanja na Ravnah na Koroškem. Gledališka predstava v kulturnem domu je odpadla, udeležili se bomo nove, ki bo v začetku prihodnjega meseca.

PRIHODNJA DOGAJANJA NA DRUŠTVU

V četrtek, 22. marca bomo imeli redni zbor članov (več v vabilu).

Kot sem že v prejšnjem občasniku zapisal, imamo preko javnih del zaposlenega delavca, s katerim lahko nudimo pomoč, če jo kdo potrebuje; na pobudo člana vam pošiljam še točen opis njegovih del in nalog:

Pomoč na domu za starejše, invalide in druge posebej ranljive skupine prebivalcev (na primer dolgotrajno bolne) pri gospodinjskih opravilih, pri vzpostavljanju socialnih stikov, pri prinašanju potrebščin iz trgovine, pri prinašanju kosil, pri spremstvu ob vsakdanjih aktivnostih, pomoč pri drugih fizičnih opravilih, pri varovanju v prometu, pomoč pri iskanju zaposlitve in usposabljanju invalidov.

Tudi letos bomo lahko letovali v naši prikolici, ki bo nameščena v kampu Adria v Ankaranu. V lanskem letu je bil na koncu odziv članov kar velik. Prijave sprejemamo pismeno na društvo do 20. marca. Termini so v prilogi.

Organizirali bomo ogled poletov v Planici. Prijave članov zbiramo na društvu do zapolnitve vseh mest v kombiju.

Organizirali bomo potopisno predavanje na društvu in sicer Južna Amerika – Peru, Bolivija in Čile z nahrbtniki. Predviden termin predavanja je v drugi polovici marca. Prijave na društvo do 10.3.2018.

Tudi letos smo želeli ob prazniku Dneva žena organizirat srečanje naših članic ob njihovem prazniku za 8. marec kot lansko leto, pa zgleda, da jih je mraz kar malo prestrašil J. No, pa kdaj kasneje. Vam pa vsem že sedaj čestitam ob vašem prazniku!

Kot sem že uvodoma dejal, vam dajem kar nekaj predlogov dejavnosti, ki bi jih lahko organizirali na društvu, seveda pa je vse odvisno od vašega odziva, kaj bomo realizirali.

Predlogi:

• učenje plesa na vozičkih
  • igranje biljarda
  • igranje pikada
  • igranje namiznega tenisa
  • igranje šaha
  • tečaj o zeliščarstvu
  • tečaj joge na vozičkih
Bilo bi zaželeno, da bi bili vsaj štirje člani zainteresirani za določen predlog. Prijave na društvo do 10.3.2018.

SEZNANITEV Z NOVOSTMI

Novela v svojem 15. členu določa za invalide in invalidske organizacije, ki imajo v skladu z zakonom, ki ureja letno dajatev za uporabo vozil v cestnem prometu pravico do oprostitve plačila letne dajatve, pomoč pri nakupu letne vinjete 2B.
Določba velja za drugi cestninski razred B (vozila z višino nad prvo osjo večjo ali enako od 1,3 metra). Več informacij na društvu.

PRILOGE:

Predsednik DPSP: