NEPOZABEN IZLET Z OGLEDOM MUZEJA V PIVKI

NEPOZABEN IZLET Z OGLEDOM MUZEJA V PIVKI

Po prenapornem Covid zapečkanju smo se člani društva v soboto, 19. junija podali na naše prvo letošnje družabno srečanje z ogledom muzejskih zbirk v Parku vojaške zgodovine v Pivki, ki se danes ponaša kot največji muzejski kompleks v Sloveniji.
Primerna udeležba nam je tako omogočila, da smo se zbrali pred že zg. navedenim muzejem in si najprej ogledali razstavo lokostrelstva. Lastnik razstave, gospod Marjan, nam je na zanimiv način pojasnil zgodovino in razvoj lokostrelstva. Razkazal nam je čudovite in redke eksponate in nekatere izvrstno izdelane replike lokov, ki jih je sam izdelal.

Kasneje smo ogled muzeja nadaljevali vsak v svojem tempu. Sprehod po paviljonih polnih bogatih zbirk nam je omogočil vpogled tako v našo, kot tudi v svetovno zgodovino. Paleta predmetov, ki smo si jih lahko ogledali je bila res obsežna in raznolika – od najmanjšega orožja in orodja pa do letal, helikopterja in podmornice.
Naše potepanje med paviljoni nas je tako pritegnilo, da 3 ure časa, kolikor smo se zadržali je veliko premalo, da bi spoznali vse paviljone in razstavljene eksponate, ki jih Park vojaške zgodovine v Pivki ponuja.
Za kaj takega, bi nedvomno bil potreben še dodaten termin za ogled preostalega, česar si nismo utegnili ogledati v tokratnem obisku.
Kot pravijo, da nam čas kroji življenje, tudi tokrat ni bilo drugače. Naš ogled muzeja smo sklenili s kosilom v bližnji restavraciji, polni prelepih vtisov in pogledov na pričevanja o naši zgodovini.
Sledila je še varna vrnitev v naše domove in morebiti nadaljnje razmišljanje o preteklosti, ki jo varno v svojih nedrih čuva muzej.

  • Vladimir Peterlin

 FOTOGRAFIJE
mt_ignore    
Društvo paraplegikov
severne Primorske
Rejčeva ulica 5 - 5000 Nova Gorica
TRR SI56 0475 0000 1024 080
pri Nova KBM
+386 (0)5 300 28 22
+386 (0)40 543-338
+386 (0)41 393-410 predsednik
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Zadnje v galeriji